Foto: Francois Nascimbeni / AP

Sverige föll tungt mot Frankrike

Ett orutinerat svenskt landslag hade ingenting att sätta emot Frankrike i årets första landskamp.

I Pia Sundhages frånvaro, förbundskaptenen är för tillfället gästprofessor i Kansas, så hade Lilie Persson tagit ut en startelva utan flera stora namn.

Bland annat så saknades Josefine Öqvist, Lotta Schelin, Charlotte Rohlin och Therese Sjögran, och i och med dem totalt 264 landskampers rutin.

I och med Lotta Schelins frånvaro, Lyonproffset stod över på grund av ett skadat lår, så fick Olivia Schough chansen från start. Schough och resten av laget inledde piggt, men de halvchanser man skapade inledningvis var också de enda blågula under matchen.

Frankrikes Gaëtane Thiney gjorde 1-0 efter 14 minuter, och efter målet hämtade Sverige sig aldrig.

Det ska sägas att alla svenska spelare, förutom fyra utlandsproffs, har vinteruppehåll, medan de franska spelarna är mitt uppe i säsongen, och det var just i tempot det skilde som kanske mest.

Frankrike anföll ofta med fart, och kom med flera spelare, medan Sverige hade det hopplöst svårt att lyckas etablera något slags anfallsspel alls.

I början av den andra halvleken utökade Louisa Necib Frankrikes ledning, och målet kom efter ett av många anfall och inspel från Sara Thunebros vänterkant.

Medans svenskornas ork verkade tryta, så imponerade ”Les bleus” med ett fart- och idéfyllt anfallsspel. Necib kunde i slutet fastställa slutresultet till 3-0, och dessa siffror var i underkant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista