Bloggfredag och lördag

Dag ett eller kanske noll (det har hunnit bli dag ett - dvs lördag när detta skrivs färdigt), det spelar inte så stor roll, den ambulerande cirkusen "De olympiska spelen" har än en gång kommit till en stad med sina byggmästare, arkitekter och designers.

Alldeles oavsett vad som försiggått här under de år som OS i Sotji byggts så är mitt första intryck: Jaha, här är det mediecentret, bussarna, säkerhetskontrollerna, hotellrummen, volontärerna, brickmaten och så de internationella kollegorna som jag sällan eller aldrig talar med..

Jo då vi nickar vänligt på morgonbussen, är de nordbor är chansen något större att det måste tråkas lite eller kanske bara utbytas nån artighetsfras. Blir det nån stor skillnad mot när man tussar ihop nästan lika många tusen filmjournalister i Cannes en gång om året?

Nej, inte vad gäller hur jag uppfattar dem som ett kollektiv. Jäktande, knuffande, vissa bärande på groteska mängder teleobjektiv och plåtväskor med oklart innehåll, vissa sovande på de mest märkliga ställen. Förvisso är klädkoden mer av relaxed och leisure här i Sotji och just Cannes har emellanåt en något mer elegant dresscode än många andra evenemang. Själv har jag vare sig skidjacka eller täckjacka mest för att jag inte äger någon snygg. Så min ullrock till trots, jag har inte fått stryk än, här är vi toleranta. Möjligen skulle Bermudas officiella klädsel som den såg ut på invigningen: dvs männen hade short eller bermudas, som de hette när jag var barn, om de slutade vid knäna. Möjligen skulle det väcka viss uppståndelse. Men även i Cannes är friheten i klädval total, utom på röda mattan.

  Till sist - jag fattar ingenting men ändå tycker jag mig ana att rysk TV är något mindre enögd än både Brittisk och Kanadensisk. Ikväll (lördag) har de tom visat Kallas silver i bild!

I Vancouver visades Kanadensiskan som kom 12:a och sen inte ett ord om vem som vann. Men vi får se, nationalismen brukar stiga när medaljerna trillar in.

Gunnar Bolins OS-krönikor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".