Matthias Mayer Foto: Christophe Ena/TT

Skrällseger i herrarnas störtlopp

Experten om favoriternas fall: "De var inte tillräckligt följsamma"
3:10 min

När favoriterna inte höll för trycket klev träningssnabba Matthias Mayer från Österrike fram. Han gjorde ett kanonåk i den svåra backen och tog hem OS-guldet i herrarnas störtlopp.

23-åringen från Österrike har aldrig tidigare vunnit en OS-medalj. Han har inte ens en världscupvinst på meritlistan. Men under söndagen slog han till när det gällde som mest.

Mayer var sex hundradelar snabbare än tvåan, italienaren Christof Innerhofer, och tio hundradelar snabbare än trean, Kjetil Jansrud från Norge. OS-guldet är hans första mästerskapsmedalj någonsin och säkert en lättnad för hela det österrikiska laget, som har stor press från hemlandet.

– Grattis Österrike, säger Radiosportens expert Torgny Svensson.

Förhandsfavoriterna till guldet, Bode Miller från USA och Aksel Lund Svindal från Norge, lyckades inte leva upp till förväntningarna. Miller, som var snabbast på den sista träningen, gjorde en del missar i mitten av banan och körde därmed bort sina medaljchanser. Han slutade åtta.

– Jag försökte vinna idag och det är tufft när det inte går som man vill.

– Men jag åkte inte dåligt. Jag var lite överraskad att jag inte var snabbare. Jag gjorde bara några små missar, inga stora, men förutsättningarna och banan jobbade inte med mig idag, säger Miller till Radiosporten.

Svindal placerade sig precis utanför pallen som fyra.

– Jag gjorde lite för många småmissar och då går tiden väldigt fort. Det var ett tätt race, säger Svindal.

Radiosportens expert Torgny Svensson menar att utmaningarna i störtloppsbacken fällde förhandsfavoriterna Miller och Svindal.

– De var inte tillräckligt följsamma och exakta i linjen i de tuffa svängarna. Därför fick de inte heller kliva upp på pallen idag, säger han.

Herrar, störtlopp

1) Matthias Mayer, Österrike, 2.06,23
2) Christof Innerhofer, Italien, 2.06,29
3) Kjetil Jansrud, Norge, 2.06,33
4) Aksel Lund Svindal, do, 2.06,52
5) Travis Ganong, USA, 2.06,64
6) Carlo Janka, Schweiz, 2.06,71
7) Peter Fill, Italien, 2.06,72
8) Bode Miller, USA, 2.06,75

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".