Foto: TT

Damkronorna vann viktig premiärmatch

1:22 min

Damkronorna vann OS-premiären mot Japan med 1-0 tack vare ett mål inövat i hemlighet. Men Sverige vann utan att imponera.

– Vi är väldigt nöjda att vi vann, det var en nyckelmatch. Men tycker vi kan öka vårt passningstempo lite mer, säger Asserholt till Radiosporten.

Sverige har tagit ett första steg i jakten på en kvartsfinalplats i OS-turneringen. Det blev seger mot Japan med 1-0 efter att Jenni Asserholt gjort matchens enda mål halvvägs in i den första perioden.

Målet kom i powerplay då Emma Eliasson sköt ett backskott som Asserholt snyggt styrde in.

– Vi avslöjar inga hemligheter, men vi har många varianter i powerplay och det här var en av dem. Vi har tränat lite där jag stått framför kassen och målvaktstränaren stått och skjutit så att jag fått öva på att styra med forehand och backhand. Det lönade sig i dag, säger Asserholt och får beröm av Radiosportens expert Magnus Arvedson.

– Att Asserholt, som är vår bästa spelare, går in framför mål och gör det här skitjobbet som vid 1-0, det tycker jag är riktigt bra", sade Magnus Arvedson i samband med målet.

Men den svenska offensiven hade svårt att komma till vassa lägen mot ett bra försvarsspelande Japan. I stället var det flera gånger om nära kvittering. Bland annat hade de en puck i stolpen, och hade det inte varit för målvakten Valentina Lizana Wallners storspel hade Sverige inte fått med sig tre poäng från premiären.

– Det var ingen jättekvalitet, men det viktigaste var att vi vann, säger Magnus Arvedson.

På tisdag väntar match mot Tyskland och därefter Ryssland. De två bästa lagen i Sveriges grupp får spela kvartsfinal mot de två sämsta lagen från A-gruppen.

– Jag tror vi kan höja farten ännu mer i Tysklands-matchen. Vi får träna lite mer på att komma in i heta ytan framför mål, säger Asserholt.

Sverige-Japan 1-0((1-0, 0-0, 0-0))

Första perioden: 1-0 (12.38) Jenni Asserholt (Emma Eliasson, Erika Grahm) spel fem mot fyra.

Skott: 23-19 (10-5, 7-6, 6-8).

Utv, Sverige: 4x2. Japan: 2x2.

Domare: Erin Blair, USA.

Publik: 2 928.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista