AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

Mancuso: ”OS är speciellt för mig”

3:41 min

Julia Mancuso är något av en mästerskapsåkare. Även om säsongen i övrigt kan ha varit skral så är hon som bäst när det gäller. Fem medaljer på fyra VM och tre olympiska medaljer har det blivit. Nu är hon i Sotji för att fylla på i prisskåpet.

Men skidåkning är inte allt. Bäst trivs hon när hon får tillbringa tid på vattnet och surfa hemma på Maui.

– Jag älskar det, säger Mancuso. Att vara ute på vattnet är det bästa som finns.

Nu har hon börjat med fridykning också. Hon har varit nere på 20 meter men målet är inställt på 100 fot, över 30 meter. Den här säsongen tog hon ett break från den alpina cirkusen och åkte hem, bara för att få koppla av med lite surfing.

– Det kändes bra som uppladdning inför OS. För OS är lite speciellt. Där får jag chansen att visa upp mig för den amerikanska publiken på TV. Det blir ett sätt att visa kompisarna hemma vad jag egentligen sysslar med och varför jag är borta så mycket.

OS-guldet i storslalom i Turin 2006 är hennes mest älskade medalj. En tajt tävling där hon ledde efter första åket, före bland annat Anja Pärsson. När hon kom ner efter andraåket så hade hon alla efter sig, inklusive Anna Ottosson, som knep bronset.

Julia Mancuso är i Sotji för att jaga nya medaljer. Till sin hjälp har hon bland annat Anna Brolenius, som skött hennes fysträning. Anna, som är syster till dom svenska slalomherrarnas tränare Johan. Julia gjorde OS-debut redan i Salt Lake City 2002. På måndag gör hon sin tionde olympiska start. Lägg till 23 VM-starter vid fem olika mästerskap så får ni en rutinerad tjej vars främsta mål är:

– Att ha roligt. Jag vill bara ha roligt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista