1 av 3
Helena Olsson Smeby, svenska backhopparen som blev norska och tävlar i detta historiska första OS i backhoppning för damer. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
2 av 3
Hoppbacken i OS i Sotji. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
3 av 3
Backhoppningens arena under OS i Sotji. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.

Efter 90 år får kvinnorna vara med

5:25 min

Backhoppning har varit med i vinter-OS sedan starten. I 90 år har män hoppat i olympiska spel. Först nu får kvinnorna göra debut.

Inför OS 2010 var backhoppning den enda OS-sport där kvinnor inte fick delta. Det fick 15 kvinnliga backhoppare att stämma internationella olympiska kommittén. Det hjälpte inte då. Men nu är det alltså dags.

Helena Olsson Smeby är svenskan som flyttade till Norge vid 15 års ålder - och som nu ska göra sitt första olympiska spel vid 30 års ålder. Ingen är äldre i startfältet. En lång kamp är slutligen över.

De kvinnliga backhopparna har inte bara haft den olympiska kommittén som motståndare i kampen för OS-status. Deras egen president, internationella skidförbundets Gian Franco Kasper sa så sent som 2005 att backhoppning helt enkelt inte var lämpligt för kvinnor ur medicinsk synvinkel. Sedan dess har situationen sakta men säkert förändrats.

I Paris år 1900 fick kvinnor delta i OS - men bara i tennis. I de första olympiska vinterspelen 1924 var det bara i konståkning som kvinnor fanns med. I Oslo 1952 tävlade damer i längdspåren för första gången i OS.

Men ända fram till OS 1960 fanns inga distanser över 200 meter för kvinnor i den olympiska friidrotten.

Fotboll för damer blev en olympisk gren 1996 å Ishockey kom med på OS-programmet 1998, tyngdlyftning 2000. Boxning för damer gjorde debut 2012.

Det var också då som alla nationer för första gången tillät kvinnor att tävla i OS. Den elfte februari 2014 gör dom kvinnliga backhopparna debut.

 Helena Olsson Smeby från Värmland vann SM-guld för första gången 1997. 2008 valde hon att börja tävla för Norge.

Karriären var slut 2010, men i och med att grenen fick OS-status gjorde hon comeback till i år. Med sina 30 år är hon äldst i OS-backen, i en gren där 15 av dom 30 hopparna är tonåringar.

 Sent ikväll här i Sotji ska den allra första guldmedaljen i backhoppning för kvinnor delas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista