Foto: TT, collage SR

Dagens OS-guide 10 februari

Dagens höjdpunkter: Curling, alpint, puckelpist och skidskytte.

Fullständigt tävlingsprogram
 


Kl 1900 Freestyle puckelpist (h) final

Svenska deltagare: Per Spett och Ludvig Fjellström.

Jonas Enarsons kommentar: Per Spett har gjort två OS och kommit 23:a på båda. I år siktar han på medalj trots att han tävlat ytterst sparsamt i år på grund av ryggproblem. Men när han kört har det gått riktigt bra och han har dessutom en sjätteplats från fjolårets VM med sig – så möjligen finns det fog för optimismen.

Ludvig Fjällström är 20 år och gör sitt första OS. Han kommer in i spelen med en medioker säsong i bagaget men säger sammanbitet att han är här för att bevisa att han kan mycket bättre än han presterat i årets världscup. Dessutom har han redan nu bestämt att han ska vinna guld om fyra år i Sydkorea.

Solklara favoriter i puckelpisttävlingen är de båda kanadensarna Mikael Kingsbury och Alex Bilodeau. De har delat broderligt på första och andraplatserna i världscupen i år. Men bakom dem är det helt öppet om bronset. Ja, om de inte missar förstås – då kan vad som helst hända. Sån är ju idrotten.

Alex Bilodeau är regerande olympisk mästare. När han vann i Vancouver ifjol blev han den föste kanadensare att vinna ett olympiskt OS-guld.

Fakta: 30 åkare gör ett kvalåk där de tio bästa går till final 1. De övriga 20 kvalar en gång till varav ytterligare tio åkare går vidare.

VM 2013 1) Mikael Kingsbury, Kan 2) Alex Bilodeau, Kan 3) Patrick Deneen, USA 6) Per Spett

OS 2010: 1) Alex Bilodeau, Kan 2) Dale Begg-Smith, Aus 3) Bryon Wilson, USA 23) Per Spett

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista