Foto: TT

Popovic: ”Vi tar ut femmorna i block”

15 min

Tre Kronors assisterande förbundskapten Peter Popovic gästade Radiosportens OS-studio i Sotji i dag och berättade om hur laget ska formeras efter skadorna på Henrik Sedin och Johan Franzén.

– Vi har haft ett blocktänk, säger Popovic.

På onsdag inleds herrarnas hockeyturnering med Sverige-Tjeckien. I kväll landar Skellefteås Jimmie Ericsson i Sotji och på måndagen kommer tre plan med de svenska NHL-stjärnorna.

– Det börjar pirra nu när det drar ihop sig. Det har varit en lång väntan fram tills nu, säger Popovic och berättar att målsättningen är glasklar.

– Vi vill slåss om den ädlaste medaljen.

Men skador på Henrik Sedin och Johan Franzén har förstört upplägget av de tilltänkta femmorna.

– Vi får tänka om, vi hade redan satt laget med Henrik och Franzén. Vi har bestämt vem som ska ersätta Henrik i Daniel Sedins kedja, det är den center som är mest lik Henrik i spelet. Men jag vill inte säga vem det är. Spelarna ska få reda på det först.

Popovic säger att de försöker tänka i block när de tar ut femmorna.

– De som spelar ihop i klubblagen har en fördel här i OS jämfört med ett VM för här är det färre gruppspelsmatcher, tre i stället för sju som är det på VM. Det ger oss mindre tid att sätta ihop ett lag, och då är det lättare med blocktänkandet, säger Popovic och betonar att Sverige bara har två träningar innan premiärmatchen.

Popovic berättade även att hans önskefinal är Sverige-Kanada.

Så här säger Popovic om Sveriges motståndarlag i Sotji.

Tjeckien: ”Kommer bli klassisk tjeckisk hockey med kontring och snabba spelvändningar, det får vi se upp med. De är också lite humörspelare, så det gäller att döda den energin från dem.”

Schweiz: ”På frammarsch, det såg vi på VM. Blir bättre och bättre. Spelade energirik hockey i VM, satte väldigt hårt press och var frejdiga.”

Lettland: ”Alltid lite småluriga och otäcka att möta. Individuellt duktiga, men kanske har haft svårt att få ihop ett lag.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista