1 av 2
Julia Lipnitskaja och Jevgenij Plusjenko. Foto: AP. Collage: Radiosporten
2 av 2
Foto: David J. Phillip / AP

Plusjenko historisk när underbarnet säkrade första ryska guldet

3:07 min

Ryssland har äntligen tagit värdnationens första OS-guld i Sotji. Och det togs i landets stoltaste gren. Konståkning. Storstjärnan Jevgenij Plusjenko blev historisk när 15-åriga Julia Lipnitskaja hänförde publiken och säkrade guldet i lagtävlingen.

För i och med den ryska segern är Jevgenij Plusjenko andre konståkare i OS-historien, efter svenske Gillis Grafström, att vinna medalj i fyra raka vinterspel.      

Den 31-årige superstjärnan var under söndagen Rysslands representant i de manliga åkarnas fria program. Plusjenko, svartklädd och med en besvärande rygg, gjorde några misstag och fick "stänga" några hopp. Totalpoängen blev ändå 168.20.

– Han har en förmåga attt alltid prestera, säger Radiosportens konståkningsexpert Kristoffer Berntsson.

Under den andra OS-veckan avgörs den individuella tävlingen. Det är fortfarande osäkert om Plusjenko ställer upp där.

Men Plusjenko i all ära. Det var 15-åriga Julia Lipnitskaja som fick publiken att smälta. I ett felfritt och enormt svårt åk fick hon president Vladimir Putin och den fullsatta konståkningsarenan att ge stående ovationer. Saker kastades in på isen för att hylla den unga ryskan som i tidig ålder flyttade till Moskva från Yekaterinburg. Lipnitskaja, i röd klänning, fick med sig totalpoängen 141.51 och dessutom en bonus. En ny keps från som landat inne på isen.

Efter två tävlingsdagar av korta program avgjordes lagtävlingen emd fria program under söndagen. Förutom de individuella åken innehöll finalen av lagtävlingen isdans. Där var amerikanerna Meryl Davis och Charlie White bäst, en makalöst åk gav poängen 114.34. 

USA knep i och med isdansen bronsmedaljen och Kanada tog silvret.

David Hjorter
david.hjorter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista