Foto: AP. Collage: Radiosporten

Kristoffer Berntsson om ”domarskandalen”: Sensationsjournalistik

5:55 min

Radiosportens konståkningsexpert Kristoffer Berntsson kritiserar den franska tidningen L'Equipe för påståendet om att det ska råda en domarskandal under de olympiska spelen i Sotji.

– Min spontana känsla är att det är sensationsjournalistik, säger Berntsson.

Det var under lördagen som den franska, och mycket ansedda, tidningen L'Equipe skrev att det finns en överenskommelse mellan de ryska och amerikanska konståkningsdomarna att Ryssland ska "få" segern i lagtävlingen och paråkningen samt att USA ska tilldelas OS-guldet i isdans.

– Jag tycker det är tråkigt att man tar upp sådana här saker. Att åkarnas fantastiska prestationer ska mörkläggas av det här är trist, säger Berntsson.

Efter söndagens imponerande prestationer i lagtävlingen tycker Berntsson att det inte råder några tvivel om att domarna dömer utan baktanke.

– Ska du påverka måste du ha med dig minst hälften av domarpanelen (nio personer). Det går inte bara att ha en överenskommelse mellan två domare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista