Foto: TT

Spett: ”Planen är medalj”

3:39 min

Två svenskar ställer upp i puckelpist i Sotji. Ludvig Fjällström gör sitt första OS medan Per Spett vill ta medalj i sitt tredje.

– Det är planen, säger Per Spett som blivit 23:a i sina tidigare framträdanden i vinter-OS men blev sexa på senaste VM och därför är målsättningen om medalj realistisk.

– Det var ett kvitto på att det vi jobbat på tagit oss dit. Vi har haft en bra fyraårsperiod och jag har hittat många nycklar för att ta mig dit, säger 28-åringen från Kiruna med det stora skägget.

Kvalet körs klockan 15 i eftermiddag, svensk tid, och finalen klockan 18. Det kan bli upp till fem åk, vilket är mer än normalt i en tuff bana i Sotji.

– Det är många förändringar i rytmen och storleken på pucklarna och vissa lutningsförändringar. Sedan är områdena kring hoppen byggda väldigt svåra för att göra det utmanande, förklarar Spett och menar att den tuffa banan gynnar hans åkstil.

– Vi har tränat i sådana här backar. Det finns åkare som har högre svårighetsgrad på tricken, men de får inte samma utrymme att göra dem, säger han självsäkert.

Den andra svenska åkaren har inte fått det att stämma under säsongen. 20-årige Ludvig Fjällström, som vunnit junior-VM, hoppas på ett bättre OS än världscupen.

– Jag har åkt bra på alla ställen men inte fått till det och när det är så tajt som i år så faller man fort i resultatlistan.

Bland annat har det strulat i första hoppet, men det har nu rättats till inför OS.

– Det hoppet känns bättre nu än det varit på hela säsongen, menar Fjällström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista