1 av 4
Här uppe i Gorki Village, i Krasnaja Poljana, patrullerar "Njettarna". Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
2 av 4
Rysk gumma plockar upp nåt i marken (oklart vad) i Gorki Village, Krasnaja Poljana. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
3 av 4
Gorki Village, Krasnaja Poljana. Här bor en del av Radiosportens OS-reportrar. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.
4 av 4
Gorki Town, Krasnaja Poljana. Foto: Martin Sundelius/Sveriges Radio.

Här uppe i bergen bor "Njettarna"

Innan jag for till Sotji och de 22:a vinterolympiska spelen varnade någon mig för "Njettarna". Nu förstår jag varför.

– Njet.

– Njet.

– Njet.

Det ryska ordet för nej är frekvent förekommande här i Sotji, särskilt uppe i bergen (Krasnaja Poljana). Ryska volontärer, säkerhetsvakter och annat löst folk verkar ha "njet" som favoritord så fort en journalist försöker ta en genväg eller på annat sätt gå utanför de gängse ramar, skrivna och oskrivna regler som finns i OS-värdstaden.

Det ska dock sägas direkt, så ingen missförstår mig: De allra flesta volontärer är oerhört tillmötesgående mot oss journalister. Vissa är till och med så hjälpsamma att de ska hjälpa till att visa vägen även fast de inte vet hur man ska ta sig från punkt A till B.

Denna iver att stå till tjänst parat med oerhört grunda kunskaper i engelska kan under stundom fresta på mitt annars avgrundsjupa tålamod.

Nå. Njettarna här i bergen gissar jag mest är säkerhetsfolk. Som ska se till att hålla eventuella terrorister i schack. Det står säkert i deras arbetsbeskrivning att de ska se extremt barska ut och bara säga:

– Njet.

– Njet.

– Njet.

Jo, just ja. Höll på att glömma. Jag hamnade i samma kabinbanehytt som en väldigt trevlig engelskalärare från Moskva, som jobbade i Sotji som volontär.

Frågade en stund in i konversationen om jag fick intervjua henne med min radiomikrofon. Svaret?

– Njet.

Det ska tilläggas att Ekaterina (som den ryska volontären hette) därefter med mild röst förklarade att volontärerna inte får ställa upp på intervjuer med journalister.

Synd. Tror hon hade haft betydligt intressantare saker att säga än:

– Njet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista