Björn Dählie promotar Oslos OS-ansökan vid Sotji. Foto: Stefan Elofsson

Dählie: Synd att Sverige dragit sig ur

3:25 min

Björn Dählie  är i Sotji för att lansera Oslos kandidatur för att få arrangera OS 2022. Sverige var ju på god väg att söka samma OS men drog sig ur före nyår.
– Det är väldigt negativt att Sverige säger nej, säger Dählie till Radiosporten.

Björn Dählie har fått finna sig i att få se sitt medaljrekord bli tangerat under OS i Sotji. När 40-årige Ole Einar Björndalen vann sitt sjunde OS-guld i karriären i skidskyttesprinten kom han upp i 12 medaljer på vinter-OS, lika många som Dählie.

Men det är inte därför Dählie är vid Svarta havs-kusten. Framförallt är han en del av Oslos kandidatur för att få arrangera OS 2022 under rubriken ”urban and natural, playful and responsible, ambitious and generous.” Oslo passade på att presentera sitt koncept på det internationella presscentret just utanför OS-området på måndagen.

– Vi ska ha en ekonomisk ram som gör att andra europeiska länder kan titta på det i efterhand och se att det är möjligt.

När det gäller Sveriges kandidatur som föll när politikerna i Stockholm röstade ner de preliminära ekonomiska kalkylerna säger Dählie så här:

– Jag tror att dom säger nej på grund av omfånget och ekonomin. Det är synd för IOK.

Är det inte bra att slippa konkurrensen från Sverige. Om IOK vill ha en arrangörsstad som gör OS billigt och i mindre skala än exempelvis Sotji så är det ju ni som står för det nu?

– Jo det gör vi. Men jag tycker att det är synd för idrottsrörelsen som vi är en del av. Norge och Sverige är väl dom som arrangerat de bästa mästerskapen de senaste åren. Och vi har rejäla vintersportstraditioner.

– Vi ska använda så lite pengar som möjligt och använda så mycket som möjligt av befintliga anläggningar och infrastruktur.

– Jag tror att folk lägger märke till vad vi säger och ser att inte alla kan göra som Ryssland och bygga en helt ny destianation från grunden.

Så ni ska inte bygga för att kunna köra Formel 1 i Oslo?

– Haha, nej det tror jag inte norska politiker går med på.

Förutom Oslo är det Krakow, ukrainska Lviv, Almaty i Kazakstan och Peking som sökt OS. Även Stockholm lämnade in en första ansökan men sedan dess har den kandidaturen ”kollapsat” efter att Stockholms stadsfullmäktige röstat ner den ekonomiska kalkylen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista