Foto: Tobias Röstlund / TT

Trots getingbo och misstag - lag Sigfridsson vann i OS-debuten

0:41 min

Regerande mästare - men ändå OS-debutaner. Lag Margaretha Sigfridsson hade problem i den första OS-matchen mot Storbritannien. En 3-0-ledning tappades till 3-3 efter ett fullständigt getingo. Men världsmästarna samlade sig och vann med 6-4.

– Det känns att det är ett OS, det blir extra viktigt, säger Sveriges fyra Maria Prytz till Radiosporten.

Det var en iögonfallande syn i den sjätte omgången. Fullständigt getingbo vid ställningen 3-2. Totalt 14(!) stenar i boet gav till slut en brittisk poäng och kvittering i damturneringens första gruppspelsmatch, så kallad Round-robin.

Men i den sjunde omgången tog Sverige tillbaka ledningen med två poängstenar och därmed ställningen 5-3.

Dramatiken ökade i de tre sista omgångarna. Misstagen ökade från svenskt håll, från bland annat trean Chrstina Bertrup. I den nionde omgången tog Sverige bara en poäng trots fördelen av sista sten.

Lag Sigfridsson höll däremot ifrån och vann med totalt 6-4. Efter att brittiskorna gett upp i den sista omgången.

Skönt för de fyra lagmedlemmarna Margaretha Sigfridsson, Christina Bertrup, Maria Wennerström och Maria Prytz att vinna i OS-debuten. Ovanligt nog representerar de ändå Sverige som regerande olympiska mästare eftersom de försvarar lag Norbergs guld från 2006 och 2010.

Nästa match i gruppspelet är i morgon, tisdag, mot huvudkonkurrenten om guldet - Kanada.

– Spelar lite lite bättre än i dag kan vi nog vinna den också. Men vägen till slutspel är inte det viktiga, bara vi tar oss dit, säger Prytz till Radiosporten.

David Hjorter
david.hjorter@sverigesradio.se

Mats Fagerström
mats.fagerström@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista