Arne Ljungqvist. Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX.

Spionerar för att stoppa fuskarna

5:07 min

Inför de olympiska vinterspelen i Sotji så har antalet dopingskontroller ökat. Och under själva spelen kommer 2500 tester genomföras. Det berättar den svenske antidopningsjägaren Arne Ljungqvist i en intervju med Vetandets världs reporter Michael Borgert.

82-årige Ljungqvist arbetar fortfarande med att bekämpa dopning både inom antidopningsorganisationen Wada men även som ordförande för IOK:s medicinska kommitté.

Ljungqvist berättar att man numera använder sig av spionage i jakten på fuskarna för det går att se signaler där det inte står rätt till.

– Man kollar var de reser, var de går, vilka kontakter de har som man kartlägger för att se om det finns riskbeteenden.

Första gången man använde sig av spionage på allvar var under OS i London 2012 där organisationskommittén organiserade en egen intelligence office som tog in information om idrottsmännen och dess kringfolk.

– Vi inkräktar ju rätt mycket på idrottsmännen men de accepterar det, de som inte har något att dölja, säger Arne Ljunqvist.

En länge intervju med Arne Ljungqvist finns att höra på Vetandets Världs hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista