Sverige-Tyskland, Foto: TT

Damkronorna på väg mot kvartsfinal

2:39 min

Damkronorna är på väg mot kvartsfinal. I dag blev det seger med 4-0 mot Tyskland efter islossning i den tredje perioden.

– Det kändes ganska stabilt, de hade inte så jättefarliga chanser. En relativt bra match, säger målvakten Kim Martin Hasson till Radiosporten.

Precis som mot Japan tog Sverige tidigt ledningen då Emma Nordin gjorde mål.

Men sedan tog det svenska spelet stopp. Tyskland spelade starkt i försvaret och Sverige hade svårt att skapa chanser. Efter en händelselös andra period blev det bättre fart åt båda hållen i den tredje. Tyskland pressade på hårt och Kim Martin Hasson fick bland annat rädda ett tyskt friläge.

Martin Hasson, som var petad i premiären, gjorde precis som Valentina Lizana Wallner en stark insats i målet och räddade Sverige när Tyskland pressade på. Det förlösande 2-0-målet kom i en kontring där Cecilia Östberg var sist på pucken efter fint klapp-klapp-spel.

18-åriga Michelle Löwenhielm gjorde sedan sitt första mål i turneringen innan Pernilla Winberg med ett distinkt skott satte 4-0-målet.

– Det blev en hattig match, skönt att vi fick igång målskyttet i slutet, säger Emma Eliasson till Radiosporten.

– Men det är fortfarande lite nerver i spelet, känns som vi knuffar vidare problemet till nästa spelare. Men vi jobbar oss in i matchen, säger Eliasson.

Klockan 16.00 möts Ryssland och Japan. Om Ryssland slår Japan i eftermiddag är kvartsfinalplatsen säkrad.

Sverige möter Ryssland i sista gruppspelsmatchen på onsdag.

– Ryssland är ett helt klart bättre lag, det gäller att vi vågar hålla i skridskoåkningen och passsningspelet, säger Eliasson.

Matchfakta: Tyskland-Sverige 0-4 (0-1, 0-0, 0-3)

Första perioden: 0-1 (1.00) Emma Nordin (Emma Eliasson, Erika Grahm).

Tredje perioden: 0-2 (7.42) Cecilia Östberg (Anna Borgqvist), 0-3 (10.31) Johanna Olofsson (Cecilia Östberg, Michelle Löwenhielm), 0-4 (11.35) Pernilla Winberg (Anna Borgqvist).

Skott: 21-29 (4-12, 8-8, 9-9).

Utv, Tyskland: 2x2. Sverige: 5x2.

Domare: Aina Hove, Norge.

Publik: 4 015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista