Foto: Claudio Bresciani / TT Kollage: Radiosporten

Så ska Tre Kronor upprepa OS-guldsuccén från Turin 2006

Tre Kronors D. Alfredsson och N. Kronwall om vad som krävs för nytt OS-guld
1:35 min

Detroits Daniel Alfredsson och Niklas Kronwall var båda med när Sverige vann OS-guld i ishockey i Turin. En stark defensiv och formtopp vid rätt tillfälle är nycklar för en guldrepris här i Sotji.

33-årige backen Niklas Kronwall och 41-årige forwarden Daniel Alfredsson vet vad som krävs för att vinna OS-guld i ishockey. För åtta år sedan, i italienska Turin, var Alfredsson och Kronwall med om att föra Sverige till det andra OS-guldet genom tiderna.

I dag (onsdag klockan 18.00, svenk tid) åtta år senare inleds herrhockeyturneringen i ryska Sotji. Tre Kronor ställs då mot Tjeckien, som man slog ut i semifinalen 2006 på sin väg fram till guldet.

– Bra försvarsspel, bra i "special teams" (powerplay och boxplay, Radiosportens anm.) och Henke (Lundqvist) bästa målvakten i turneringen. Jag tycker att alla de delarna är otroligt viktiga för att gå hela vägen, säger Niklas Kronwall till Radiosporten.

Lagkamraten i Detroit och i landslaget, Daniel Alfredsson, betonar en fjärde viktig del.

– Det gäller att träffa formen vid rätt tillfälle. 2006 gick det inte på räls. Vi blev utspelade av ryssarna i gruppspelet, men sedan gjorde vi tre bra matcher i rad mot Schweiz, Tjeckien och Finland i finalen, säger Alfredsson och tillägger:

– Målsättningen för oss är att gå till final och slåss om guldet, men det gäller att vara het vid rätt tillfälle.

Tre Kronor inleder alltså hockeyturneringen klockan 18.00 i kväll, svensk tid, i den gigantiska och nybyggda hockeyarenan Bolsjoj Ice Dome. Radiosporten direktsänder givetvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".