Mogren och Gran om Northugs framtid. Foto: TT, Collage: Radiosporten

Experterna om Northugs framtid: ”Många tror att han har gjort sitt”

3:00 min

Petter Northug petas från 15 km fri stil på fredag. Radiosportens expert Torgny Mogren och Norges motsvarighet Carl-Henning Gran tror att Northug går en tuff framtid till mötes.

– Många kan tro att han har gjort sitt. Han har inte haft någon bra säsong, säger Gran till Radiosporten.

Petter Northug, som varit framgångsrik i skidspåren de senaste åren och som dominerat medierna med sina uttalanden, gör sin sämsta säsong på länge.

– Han har haft sjukdomar i år och haft en dålig träningsbakgrund. Att han valt att stå utanför norska landslagssystemet har inte varit någon succé. Materialet har inte varit bra nog, han har haft för dåliga skidor, säger Carl-Henning Gran.

Gran menar att det norska folket inte bryr sig så mycket om Northugs formsvacka eftersom skidlandslaget tagit så många medaljer i Sotji ändå. Men det norska laget försvagas med Northugs formtapp.

– Nu är det dukat för Sverige i stafetten, säger Gran och påminner om det löfte som Northug sagt en gång.

– Kaxig som han är, så har han sagt att om han blir slagen av Emil Jönsson så ger han sig.

Northug blev ju i går slagen av Emil Jönsson i sprintfinalerna. Radiosportens expert Torgny Mogren funderar på om 28-årige Northug nu kanske lägger av.

– Han har stora möjligheter att bli skådespelare efter karriären, men han vill nog sluta på ett bättre sätt. Jag tror han knyter näven i fickan, men han vill nog inte avsluta karriären på det här sättet.

Hör hela Mogrens analys här nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista