Henrik Harlaut. Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT.

Svensk guldchans i herrarnas slopestyle

1:32 min

Sverige kan vinna guld i slopestyle på skidor. Och världsstjärnan Henrik Harlaut har drömt om sig själv på prispallen.

Herrarnas skidor slopestyle kommer att bli en sprakande spektakulär tävling, kanske den vildaste i historien.

Förutsättningarna finns eftersom hoppen här på OS enligt åkarna är de största och bästa de upplevt på tävling. Det som oroar är värmen som gör snön mjuk och blöt vilket riskerar att dra ner åkarnas hastighet vilket skulle leda till att de inte kan göra sina allra svåraste trick och tävlingen tristare.

Svenske världsstjärnan Henrik Harlaut, som blivit fyra i X Games och presenterat en rad nya hopp som ingen annan i världen klarar av, kan ta guld om han gör sitt bästa åk.

– Vi får se lite, det beror på hur de andra kommer, med nya grejer och svåra tricks. Men jag har drömt om att stå på pallen, förhoppningsvis går det i uppfyllelse, säger 22-åringen från Åre.

Ytterligare två svenskan finns med i OS: 18-årige Oscar Wester från Täby, som ifjol blev sjua på VM och klev upp på pallen i världscupen. I år har i tre av fyra världscuptävlingar tagit sig till final. Nu ska vi säga att världscupen inte alltid innehåller de bästa åkarna i världen – men i år har flera av tävlingarna hållit riktigt hög klass eftersom de varit OS-kvalificerande.

19-årige Jesper Tjäder från Östersund, som ligger tvåa i världscupen där han varit tvåa två gånger, fyra en gång och i final i alla fyra.

Favorit baserat på historien måste ändå amerikanen Nick Goepper vara. Han leder världscupen, han har vunnit X Games två år i rad, han var trea på VM ifjol och är ruggit stabil, inte minst när det gäller de viktiga triple corkarna.

Håll även utkik efter Goeppers landsman Bobby Brown och Andreas Håtveit Norge. Den senare har för övrigt en egen slopestylebana hemma i trädgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista