Luongo: "Spelar ingen roll vem som är i finalen med oss"

Kanadas målvakt Roberto Luongo
5:28 min

Han var en nyckelspelare vid guldet i 2010 där han tog över som förste keeper från Brodeur och han ser fram emot OS som är det största man kan vara med om för sitt land.

Roberto Luongo gör sitt tredje OS han är 34 år, men inte äldst i laget eftersom 38 år gamla Martin St Louis kommit in istället för Steven Stamkos.

Det finns inget lag som har så tung favorit press på sig inför hockeyturneringen för män i Sotji  som Team Canada. Med segrarna 2010 2004 i Nord Amerika  är det lätt att glömma  (inte minst för kanadensare) att de dessförinnan inte vunnit i OS sedan 1952.

Kanadänsarna själva tycker dock att de dominerat sen OS 1998 blev en turnering med alla de bästa spelarna. De har vunnit två, Tjeckien en och Sverige en.

Luongo vet att de har pressen på sig att ta guld och inget annat men menar att så ska det vara.

Vad tycker han då om Tre Kronor och deras chans?

– Sverige är alltid ett av de bästa lagen i alla internationella turneringar och dessutom har de en av världens bästa målvakter i Henrik Lundqvist  så de utgör alltid ett hot, säger den kanadensiska keepern. 

Vilka andra sporter är Luongo intresserad av i OS?

– Jag kanske inte hinner gå på så mycket men jag kommer definitivt följa  hur det går för mina landsmän, säger han.

Luongo har utstått mycket kritik i Vancouver på senare år. Ända sedan finalförlusten i Stanley Cup mot Boston har fansen varit tuffa mot honom. Men vilka fans är värst, Canucks eller Team Canadas?

– Nja, när man är en professionell idrottsman hyllas man för att det går bra men får ta del av annat när det inte gör det. Det vet man om det är en del av det. 

Luongo har ett kontrakt med Vancouver i nio år till men i fjol var han olycklig i klubben och ville bort från Canucks. Luongo trodde att han skulle bli bortbytt och ville bli bortbytt men Corey Schneider blev det istället. 

Dessutom går det inte så bra för Vancouver just nu när Luongo står. Han är dessutom utmanad om jobbet som Canadas förste målvakt av Carey Price från Montreal som är 8 år yngre och kan ta över under OS som Luongo gjorde i Vancouver. Hur det än blir med det så är Luongo säker på att Team Canada går till final.

Vilka möter dom där då?

– Jag vet inte spelar ingen roll vilka som är i finalen med oss, säger Luongo.

Han tror på Team Canadas chanser i damhockey också även om han tycker fler lag nu utmanar USA och Canada där.

Men hur funkar det när lagets alla superstjärnor, till exempel Sid Crosby, Toews, han själv med flera samlas och har kort tid på sig att bli ett lag..

– Vi samlades i somras, vi vet om det och många spelade i Team Canada för fyra år sen. Alla andra lag är i samma läge också säger, Robert Luongo till Radiosporten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".