Christian Petersen/Getty Images/AFP

Kopitar ska leda Slovenien mot Ryssland

5:50 min

Anze Kopitar är  en etablerad NHL stjärna i NHL i Los Angeles Kings och vi träffar honom i Los Angeles mitt i intensivt liga spel fast Vinter OS närmar sig med stora kliv.

Han är 26 år gammal och ska vara med När Slovenien för första gången någonsin är med i hockeyturneringen i ett Vinter OS och tycker det ska bli spännande inte bara för hans egen del:

Det är spännande för hela nationen- jag har haft kontakt med en del vänner och min pappa har också beskrivit hur otåliga alla är inför hockey i Vinter OS. Han pappa spolade upp en is och byggde en sarg åt honom på bakgården när han var liten- bara 4 år– och nu coachar han Matjaz Kopitar det Slovenska landslaget och har så klart betytt mycket för Anzes karriär.

Han har alltid Cocahat mig och jag har alltid sett upp till honom. Anzes lillebror Gasper som spelat i Mora togs INTE ut i landslaget.. tuff pappa.. säger jag och Anze skrattar.. jo det kommer bli en familjekonflikt  närsomhelst.. Hur trivdes han då i Mora under lockouten då han ju spelade med sin bror?

Det var kul inte minst att spela med min bror och det är synd att jag inte får det nu i OS- i Sverige ser vi ju Anze liten som vår egen eftersom han kom till Sverige som 16 åring för att utvecklas som hockeyspelare och han har FAST HAN VÄGRAR PRATA SVENSKA I INTERVJUER.. ett speciellt förhållande till Sverige.

Jag hade kul och möttes alltid med respekt och är tacksam till många som bidrog till min utveckling säger Kopitar. Hur bra tror han då Slovenien kan vara i OS kan dom t ex slå USA?

Jag vet inte om vi kommer att slå USA men jag tror att även fast vi på ett sätt nått ett mål bara genom att kvala in till OS så kommer vi ge det allt vi har- vi åker inte dit för att ha kul- vi ska tävla om det- hur det än  sen går. Vad tror han då om sin egen roll såsom lagets största stjärna?

Jag kommer deintivt försöka leda laget med vad jag kan men det finns  andra bra spelare också och jag tror vi kommer överraska en del -trots att v inte är en stor hockeynation med vad vi kan- och hur konkurrenskraftiga vi kan vara. Han ser mycket fram emot att bara få vara en del av ett Vinter OS för sitt land även vid sidan av hockeyn_ och talar om att få vara i OS byn och följa andra sporter som backhoppning och alpint med Tina Mazé t ex.

Jag hoppas på så många medaljer som möjligt säger Kopitar till sist   Inte minst för Backhopparna och Tina Maze  . Ska då Kopitar vara fanbärare- nej det blir en annan hockeyspelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista