Foto: TT och Mikael Widerberg/Sveriges Radio

"Bättre att slå ur underläge"

4:07 min

Förre landslagsstjärnan Maria Rooth fanns på plats i Sportextra-studion under Sverige-Ryssland. Och trots förlusten tror hon på Damkronorna i kvartsfinalen mot Finland. 
– Sverige är bättre när de får slå ur underläge, säger hon.

Det blev förlust för Damkronorna mot Ryssland. Efter en svag första period spelade Sverige upp sig, men efter 60 minuter stod det 3-1 till hemmalaget på resultattavlan.

– De avslutar bättre än de inleder. Så man kan säga att det går åt rätt håll, säger förre landslagsstjärnan Maria Rooth som fanns på plats i Sportextra-studion.

Förlusten innebär att Finland nu väntar i kvartsfinalen på lördag. En tuff nöt att knäcka för Damkronorna.

– Generellt är Sverige bättre när de får slå ur underläge, och det får de mot Finland. Finland har många spelare som kan göra det lilla extra i offensiven och många spelare att hålla ett öga på.  

Nyckeln till segern blir att hålla ihop laget, enligt Rooth.

– Sverige har varit hyfsat bra defensivt. Jag hoppas att de kan bli bättre i offensiven och att backarna kan komma upp. Då kommer laget ihop mer och kan hjälpa varandra mer.

Målvaktsfrågan har varit en het snackis i det svenska laget. Mot Ryssland storspelade Valentina Lizana Wallner, men trots det vill Rooth se ett byte till kvartsfinalen.

– Det är en svår fråga, Sverige har två fantastiska målvakten. Men jag skulle nog välja Kim Martin Hasson. Hon har det lilla extra som krävs för att tagga till och bli matchhjälte, säger hon.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista