Gustav Nyquist och Pernilla Winberg. Foton: TT.

Kedjekamrater i Limhamn – nu i varsitt landslag i OS

3:16 min

De växte upp tillsammans och spelade i samma kedja i Limhamn Limeburners pojkar 89. Nu är de båda två i Sotji för att spela slåss om hockeymedaljerna. För samma land men i olika lag.

Damkronornas Pernilla Winberg och Tre Kronors Gustav Nyquist - eller Perra och Gurra.

– Jag har många minnen från Limhamnstiden tillsammans med henne, så det är jättekul att vara här, säger Gustav Nyquist.

– Vi spelade tillsammans till vi var 15 år och vi spelade alltid i samma kedja, så det är kul att han också tagit en plats i landslaget så vi kan få uppleva OS tillsammans, säger Pernilla Winberg som till vardags spelar i Munksund Piteå i riksserien för damer.

Då spelade hon med killarna i Limhamns P89, som vann 13 cuper i rad.

– Hon var väldigt bra och jämfört med killarna i den åldern, 9-14 år, var hon nog bäst i hela Skåne. Hon brukade göra målen och jag försökte passa henne, berättar Gustav Nyquist.

– Men han har nog ryckt ifrån lite nu får man säga, han är grymt bra och har alltid haft det lilla extra, säger Winberg.

25-årige Nyquist, som gjort dundersuccé i NHL de senaste månaderna, gjorde landslagsdebut i onsdags efter ett återbud från lagkamraten Johan Franzén inför OS.

Jämngamla Pernilla Winberg var given i Damkronornas lag till Sotji, har redan spelat 218 landskamper och gör sitt tredje OS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista