Tre kronors målvakt Henrik Lundqvist dricker vatten. Foto: TT.

Hjälten Henke: "Var en tuff match"

2:21 min

Henrik Lundqvist räddade Sverige. Världsmålvakten spikade igen och höll nollan när Sverige besegrade Schweiz med 1-0.
– Det var en riktigt skön seger, säger han till Radiosporten.

Schweiz var på väg mot en riktig skräll. Långa stunder var man klart bättre än Sverige och hade det inte varit för Henrik Lundqvists storspel mellan stolparna hade det inte blivit seger för Tre Kronor.

– Det var en tuff match, men det visste vi att det skulle bli. Schweiz har varit bra de senare åren. De är ett topplag som nosat på semi och final i flera mästerskap nu, säger Lundqvist till Radiosporten.

I den tredje perioden spelade Sverige upp sig, och det räckte för tre poäng. Daniel Alfredsson gjorde matchens enda mål.

– De tio första minuterna hade vi problem med deras fart. Men i tredje perioden tog vi över. I starten var vi inte med och därför är det skönt att kunna vinna ändå, det var en skön seger, säger Lundqvist.

Varför hade ni problem i inledningen av matchen?

– Vi hade pratat om deras fart. Men de gjorde det bra. Man måste ge dem credd. Men så kändes det som att de inte orkade i andra halvan av matchen.

Henrik Lundqvist vill, trots sitt briljanta spel, inte ta på sig hjälterollen.

– Jag hade kanske inte väntat mig så mycket action. Men det är kul. Det är spännande att vara här, man inser att alla matcher betyder väldigt mycket, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista