Foto: Daniel Nilsson / Svd / TT

En klassisk rysk borsh

Ni följer väl vår serie Sovjet och etikett med Roger och Ribbing?! När vi i efterhand går igenom alla spånmöten inför OS är det lätt att peka ut stunden då Richard Henriksson kläckte detta namn som den mest glädjefyllda. Applåderna ville aldrig tystna för Richard.

Hursomhelst. Den ständiga gästen Stella Soe-Pilatska har lovat att bjuda Radiosportens lyssnare på det bästa receptet för den klassiska ryska borshen. Håll till godo: 

När man pratar om mat i Ryssland är det första som kommer upp ”BORSH”, saladaden ”Olivje”, ”Sill under päls”,  ”Peljmeni” och ”Vinegret”

”Borsh” kommer från namnet ”Rödbeta”, och soppan är mycket populär i Ryssland, men kommer ursprungligen från Rim.

Man kokar borshen i en stor kastrull så att det räcker i flera dagar, och man brukar säga att den blir godare för varje dag som går, eftersom att ingredienserna framhäver smaken bättre.

Alla har sin hemlighet för att göra just sin borsh godare än de andra…

Men grunden är densamma. Man kokar buljong (kött och kött ben) och saltar den. När köttet nästan är klart, tillägger man skivad potatis och små bitar kål.

Separat på en stekpanna med olja man har lök, morötter och rödbetor, och man steker på en svag värme. Man kan tillsätta lite vatten ibland så att det inte bränns. Man tillägger också tomatpuré (på sommaren använder man helst färska tomater). Man steker alltihop ganska länge tills det nästan är helt färdigstekt.

Sedan lägger man allt innehåll från stekpannan i kastrullen med potatis och kol och kokar lite till. Sedan är det klart!

I Ryssland använder man ofta inte exakta mått, utan man säger ”ungefär” ett halvt kålhuvud (fast det kan vara ett kålhuvud på två kilo men det kan vara på halvt kilo) eller en till två rödbetor osv.

Sovjet och etikett med Roger och Ribbing

Lycka till!

Stella Soe-Pliatska

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".