Petter Northug och Heidi Weng. Foto: TT

Skidnorge: Vi är i chock

3:20 min

Guldfavoriten Norge bara femma i damstafetten och utan medaljer i gårdagens 15 km (h). Norge befinner sig i chock och fruktar ännu ett fiasko i morgondagens herrstafett här i Sotji.

– Man är chockade. Det är ett riktigt fiasko, säger den norske radiokommentatorn Karl Henning Gran.

Gran säger att det råder stor osäkerhet i det norska skidlandslaget i allmänhet och i deras vallateam i synnerhet. Och efter lördagens damstafett kritiserade Heidi Weng, som körde startsträckan, sitt eget vallateam.

– Vi blev ju frånkörda utför. Konkurrenterna lekte med oss. Det är otroligt jobbigt att vi inte har lika bra skidor som konkurrenterna.

Ska Norge vara oroligt inför herrstafetten i morgon också?

– Ja, jag hoppas de gör nåt åt detta. Det är inte tillräckligt bra. Det är skit att skylla på skidorna, men i dag var det inget tvivel.

Heidi Weng får medhåll av NRK:s Karl Henning Gran.

– Det är stor osäkerhet i den norska vallabussen, säger han.

I det norska herrstafettlaget kör Eldar Rönning, Chris Jespersen, Martin Johnsrud Sundby och Petter Northug. Mot dessa fyra ställer Sverige Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner.

– Jag tror att Sverige kommer vinna. Norge får det svårt och måste inse att man är outsiders. Sverige gäller som stora favoriter på stafetten i morgon, säger NRK:s Karl Henning Gran.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista