Foto: TT Montage: Sveriges Radio

Skidvärlden hyllar Kalla – Finland jublar ändå

4:02 min

Toppåkare från andra länder. Franska tidningen L’Equipe. Svenska tidningskrönikörer. Och så förlorande Finlands radioreferat. Radiosporten kollar omvärldens reaktion på Sveriges SKIDGULD.

”Charlotte Kalla – incredible today!” Så löd en snabb tweet från tjeckiske stjärnan Lukas Bauer.

De fyra i det svenska laget syns, galet glada, på den stora bilden i skidartikeln i franska L’Equipe, trots att Frankrikes egen kvartett åkte in på en för deras del historiskt bra fjärdeplats.

Och Drottning Silvia sa, på plats i målområdet, enligt Aftonbladet: ”Jag är döv – Kungen har skrikit”.

Simon Bank, krönikör på Aftonbladet, skriver bland annat:

”Guld går att glömma, men en svindel som den här släpper aldrig. Ganska snabbt vaknade vi upp till en skidvärld som bytt ansikte. En värld där Ida Ingemarsdotter lägger meter bak till Heidi Weng, där Kikkan Randall går in i väggen, där en vidunderlig Emma Wikén kan katapultkrossa självaste Therese Johaug. Den här kvinnan är, en naturresurs och nationalklenod och förebild på fler sätt än de som ryms på skidor.”

Tomas Pettersson krönikerar i Expressen: ”Vad var det egentligen vi nyss fick se? Den största sensationen i detta olympiska vinterspel. Och det var Sverige som gjorde det. Herregud! …Vi kommer att prata om det här loppet i åratal.”

På radio- och tv-bolaget Yles hemsida har deras skidexpert Glenn Lindholm bloggat, bland annat enligt följande.

”Idag sken damskidåkare från tre nationer ikapp med solen vid Laura skidstadion.

I den jämna kampen gick segern till Sverige, kungarikets första stafettseger sedan år 1960 i Squaw Valley.
Finland har senast varit så här bra och fått silver i damstafett vid OS i Innsbruck 1976.”

Klicka på länken och lyssna på hur det lät just i finlandsvensk radio (YLE) denna lördag vid lunchtid. Referenter är Leif Lampenius och Glenn Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista