Radiosportens skidkommentatorer Torgny Mogren (t.v.) och Dag Malmqvist tar en glad "selfie" efter Charlotte Kallas OS-silver i skiathlon i Sotji 2014. Foto: Dag Malmqvist/Sveriges Radio.

Experternas svar: "Blir spurtstrid mellan Hellner och Northug"


Radiosportens referenter svarade på frågor inför herrstafetten som startar 11.00. Hur stor är chansen att Sverige tar guld och hur skulle det bästa svenska stafettlaget genom tiderna se ut? Se svaren nedan.

Danne: Molle - Sätt ihop ditt svenska favoritlag genom tiderna i stafett. Du är given på sista!

Torgny Mogren: 1:a Jannne Ottosson 2:a Johan Olsson 3:e Per Elofsson 4:e Torgny Mogren.


Janne: Oddsen för att Norges valla team har hittat rätt till idag?

Torgny Mogren: Det kan vara väldigt små detaljer som gör att det blir rätt eller fel. Man måste sortera ut de olika momenten (struktur, glidvalla och fästvalla). Mellan tävlingarna finns det inte så mycket tid att hinna med såna saker. Men till slut hamnar man rätt. Frågan är om det sker i dag för norrmännen, eller senare under OS.


Duell: Hellner/Northug ut samtidigt på sista sträckan - vem vinner?

Dag Malmqvist: Enligt Per Erik Kallaså blir det spurtkamp mellan Hellner och Northug om silvret och Hellner vinner. Han har tippat rätt hela veckan.


kortlanda: För att göra slut på vallaproblemet. Låt alla få vallat av ett gemensamt vallateam.

Torgny Mogren: Jag håller inte med. Olika vallateam är en del av sporten och är en tävling i tävlingen.


Tjabo: Segerchanser i procent Sverige-Norge?

Torgny Mogren: Sverige 60 procent. Norge 40 procent. Men det finns fler guldkandidater. Ryssland har ett jättestarkt lag och Tyskland kan överraska.


Ubbe: Hur bra är Dagge på skidor?

Torgny Mogren: Han är duktig på mycket, men inte på att åka skidor.


Hanna: Hur bör Sverige lägga upp taktiken?

Torgny Mogren: Nelson måste försöka ha kontakt på sin förstasträcka, det är viktigt. Sedan ska Richardsson försöka köra hårt och spräcka fältet. Andrasträckan brukar alltid bli nyckelsträckan i en stafett. Sedan får vi hoppas att Olsson och Hellner har krafter nog att avgöra på slutet, men det blir tufft.


Berran på Dal: Om det visar sig att vallarna misslyckats med smörningen i ett stafettlopp...Hinnar man inte att valla om då för de senare startande?

Torgny Mogren: Det finns det möjlighet till om det finns gott om tid, men det gäller att veta vad man ska ersätta tidigare valla med.


Göran Härdh: Varför får inte Olsson köra klassiskt?

Dag Malmqvist: Sverige tycker att Johan Olsson är en bättre fristilsåkare än vad Lars Nelson är. Därför blir uppställningen så och, Nelson vill gärna köra första.


isak: Var är calle halvarson?

Torgny Mogren: Han var sjuk tidigare och övertygade inte i sprinten. Han bedömdes säkert som ett osäkert kort i stafetten. I normala fall är Halfvarsson en man för 3:e eller 4:e sträckan.


Jesper: Blev inte Northug petad från stafetten efter hans miss i sprinten? När jag kollar norrmännens laguppställning på Viaplay så står det att Northug kommer köra den sista sträckan i stafetten trots allt. Stämmer detta? 

Dag Malmqvist: Han blev petad från 15 km men är nu tillbaka och kör sista


isak: Var det rätt beslut att sätta johan på 3 sträckan?

Torgny Mogren: Personligen hade jag hellre sett honom på sträcka 2. Med tanke på att andrasträckan blir en tuff sträcka. Problemet är att vi saknar en riktigt vass fristilsåkare bakom Marcus Hellner.


Kallas kaviar: Svagaste svenska kortet?

Torgny Mogren: Dagge...  Nä, Lars Nelson. Han gör stafettdebut i mästerskapssammanhang och man får hoppas att han håller nerverna i schack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista