Sveriges vallachef Urban Nilsson. Foto: Tobias Röstlund/TT.

”Norges problem kommer inte från vallaboden”

Svenske vallachefen: ”Vi har hittat formen”
3:20 min

Tvärtemot Norge så har Sverige gjort succé i skidspåren i Sotji. De framgångsrika åkarna har flera gånger hyllat skidorna. Men vallachefen själv, Urban Nilsson tror inte de varit avgörande.

I en intervju med P4 Norrbotten hyllar Urban Nilsson de svenska åkarna och hela teamet och förklarar den svenska vallningssuccén i OS:

– Det är en lång process. Man testar olika skidpar, olika strukturer och jättemånga olika vallor. Sedan slår man ihop dem och sätter det på deras bästa skidor.

– Det är väldigt små marginaler. Om man har bra skidor kanske det går tio sekunder snabbare på fem kilometer och man måste åka väldigt mycket fortare för att vara 10-15 sekunder snabbare än någon annan.

Ändå tror han inte att vallningen varit avgörande för Sveriges framgång, jämfört med exempelvis Norge.

– Jag tror inte det är så stor skillnad i vallaboden, utan det handlar om att vi har hittat rätt med form på alla aktiva. Det skiljer inte så jättemycket i vallan vad jag kan se, säger Urban Nilsson som ändå känner sig delaktig i de svenska medaljerna.

– Alla personer är lika viktiga, så det är klar man känner sig delaktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".