Sotji dag nio

Gunnar Bolin, Sotji, dag 9
3:21 min

På åskådarplats vid den sista kurvan före upploppet på skidstadion, var vi i går en liten svensktrio vars mest frekventa mening löd – Det är fan inte möjligt!

Det gällde det mesta i herrarnas stafettlopp, från Nelsons start till Hellners upplopp, och så normännens blyben på det.

Men något mer oväntat är kanske att det uttrycket också gällde Andy Newell från USA. I sista backen på den första sträckan kom han skejtande. Min första tanke var – han är sjuk, kan ingen hjälpa honom?

Newell tog snedsteg, han rörde sig så där 10 centimeter framåt, svajade betänkligt på benen, och alla de sista åkarna som redan de åkte vanvettigt långsamt, susade förbi honom. Landsmän och kvinnor i publik skrek: Come on Andy you can do it!

För de såg ju att han var på väg att bara lägga sig ned i snön och … ja kanske inte dö men åtminstone kräkas lite. Jag hade mest lust att säga: Please, sluta, kliv av.

Hade vi lyft ut honom ur det sammanhang han befann sig i, elitidrottens, och placerat honom som turist på tur uppför en slakmota i Duved eller t.o.m. på ett Vasalopp.  Ja, då hade inte bara vänner av ordning utan även av mänskligheten tagit honom om axlarna, lagt honom ned på marken och omedelbart tillkallat läkare. 

Men nu är Andy Newell elitidrottare, en hyfsad skidsprint och trots att han snarare hade brakat in med 100 knyck i väggen än gått in i den, så skulle han vidare. Benen sladdrade under honom, jag läste på en amerikansk skidsajt efter loppet att Andy hade scrambled egg legs, äggröreben, en rätt bra bild av vad man inte vill ha när man ska göra sitt livs lopp på olympiska spel.

Men Andy tog sig uppför den sista backen och på något vis, som ingen kunnat förklara för mig, stod han upp den sista backen och kavade in i mål där hans kamrat stod redo att köra sträcka två.

För så är det, inom elitidrotten, i alla fall vad gäller den del som handlar om någon sorts uthållighet den kräver att du tränat din kropp till att inte lyssna på hjärnanas signaler när de säger: Sluta nu, det går inte längre, du tar i för mycket. Eller när benen signalerar: Hörru vi är stenar just nu, vi kan inte röra oss mer, det är då du ska lägga in sista växeln som Charlotte Kalla gjorde i lördags.

Efter de senaste dagarnas svenska framgångar och parallellt med det Norgehån så är det lätt att tro att Sverige gör ett bättre OS än Norge. Men lugn,lugn vi har nio och de har 14 medaljer.

Det är fortfarande så att världens i särklass mest suveräna vinteridrottsnation är Norge, och även om jag retar mig på deras tröttsamma klagande på skidorna  så tycker jag som vanligt att Petter Northug är kul: Hade Zlatan kört på svenskarnas skidor hade också han vunnit.

Möjligen, men för Andy Newell hade inte ens svenska skidor hjälpt, det är jag säker på.

Det här är Gunnar Bolin i Sotji  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".