Darja Domratjeva tog sitt tredje raka OS-guld i Sotji. Foto: TT

Domratjeva tog sitt tredje OS-guld

2:49 min

Domratjeva ingår nu i ett exklusivt sällskap på bara fem kvinnor som tagit tre eller fler guld i ett och samma vinter-OS.

De övriga är Lidia Skoblikova, Sovjetunionen (fyra guldmedaljer i skridsko 1964), Marja-Liisa Kirvesniemi, Finland (tre guld på skidor 1984), Yvonne van Gennip, Nederländerna (tre guld i skridsko 1988) och Janica Kostelic, Kroatien (tre guld i alpint 2002).

Domratjeva och tyskan Kati Wilhelm är de enda kvinnliga skidskyttar som vunnit sammanlagt tre individuella OS-guld. Vitryskan är nu den idrottare från sitt eget land som tagit flest sommar- eller vinterolympiska guldmedaljer.

Slovenskan Anastasija Kuzmina gick ut som ledare efter första skyttet men blev snart omkörd av Darja Domratjeva, som sedan hade kontroll på loppet och ledde hela vägen in i mål.

Kuzmina åkte på två straffrundor i det andra skyttet och tappade då flera placeringar. Tjeckiskan Gabriela Soukalova kunde då komfortabelt lämna skjutvallen som tvåa efter att ha skjutit fullt.

Sedan var den duon ganska överlägsen som etta och tvåa och den riktiga kampen såg ut att bli om bronspengen. Där stod det först mellan finska Kaisa Mäkäräinen, norska Tiril Eckhoff och tyska Evi Sachenbacher-Stehle.

Mäkäräinen bommade i sista skyttet när de andra sköt fullt och det blev sedan en spurtsrid mellan sensationerna Eckhoff och Sachenbacher-Stehle. Den vann norskan med en sekund och tog därmed bronset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista