Rene Fasel och Gary Bettman. Foto: TT

"World cup i ishockey kommer att spelas senast 2017"

2:22 min

Inget besked rörande NHL-spelarnas medverkan i OS 2018, men desto tydligare hintar om att World cup-turneringen ska återuppstå. Allra senast 2017.

De beskeden gav NHL:s ordförande Gary Bettman, internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel samt NHLPA:s (spelarfacket i NHL) ordförande Donald Fehr på tisdagens presskonferens i Bolsjoj Ice Dome i Sotji.

– Vi har haft en rad diskussioner (rörande World cup, Radiosportens anm.) som kommer att fortsätta. När vi har nåt att säga kommer alla att få veta det, sa Donald Fehr.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund tror att World cup kommer att spelas 2016 eller senast 2017. Då troligen i månadsskiftet augusti/september.

– Jag tror att vi kommer se att den (World cup) är igång om två år. Allra senast 2017, säger svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund till Radiosporten.

Englund har dock inga synpunkter på att World cup troligen kommer att återuppstå.

Senast en World cup-turnering (tidigare hette den Canada cup) arrangerades av NHL var 2004, då vann Kanada efter att ha finalbesegrat Finland med 3-2.

När det gäller NHL-spelarnas eventuella medverkan i vinter-OS om fyra år, 2018, finns ännu inga diskussioner mellan det internationella ishockeyförbundet och NHL. Men Christer Englund tror att spelarnas egna starka vilja att delta i OS kommer väga tungt i kommande förhandlingar.

– När man pratar med spelarna här så tycker man att det är fantastiskt att komma hit. Spelarnas uppfattning över hur det har varit här har varit otrolig positiv, säger Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista