Ted Ligety. Foto: AP Photo/Gero Breloer

Experten: Vackert att se Ligety åka

3:29 min

Efter två raka VM-guld och seger i två tredjedelar av de 15 senaste loppen är Ted Ligety en av OS allra största guldfavoriter i onsdagens storslalom.

Ted Ligety är definitivt en av Sotjis allra största favoriter. 29-åringen från Salt Lake City i USA är på jakt efter ett andra OS-guld. Det första tog han 2006 i Turin när han vann kombinationen. Nu är det storslalom som gäller, en disciplin han tokdominerat de senaste åren.

VM-guld 2011 och 2013.

Seger i tio av de senaste femton storslalomtävlingarna.

Inte undra på då att FIS, det internationella skidförbundet, försökte ändra på maktbalansen ungefär som på Ingemar Stenmarks tid, genom att göra förändringar på storslalomskidorna. Det gillade inte Ligety och inför säsongen så var han osäker på hur det skulle påverka.

Och visst har tidsmarginalerna krympt. Från att förra säsongen ha varit 2,7 sekunder vid något tillfälle så har han faktiskt vunnit med så lite som 1/10-del i år. Men lagom till OS slog han till med den största marginalen hittills i vinter, över 1,5 sekund.

Efter VM-guldet i Super G i Schladming för ett år sedan kom förstås frågan också upp om han ser sig själv som teknik- eller fartåkare idag.

– Jag är absolut mer av en teknisk åkare, säger Ligety.

Och när Radiosporten ger honom chansen att välja en medalj i Sotji så är svaret givet:

– Då blir det storslalomguldet. Dels för att det är min bästa gren, dels för att jag tycker att den som är bäst i storslalom också är den bäste skidåkaren.

En åsikt som också Radiosportens expert Torgny Svensson delar. Och som säger så här om vad det är som gör Ted Ligety till den bäste storslalomåkaren just nu:

– Han är den som har den kortaste storslalomsvängen av alla. Det gör att det ser rent av vackert ut när han åker. Då och då dyker det upp sådana här åkare. Senast var det väl Michael von Grüningen, schweizaren.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista