Viktoria Helgesson. Foto: Darko Bandic/TT.

Viktoria Helgesson om tunga säsongen: Påverkade mig mycket

3:48 min

Ikväll inleds Viktoria Helgessons OS. Efter en dålig säsong och ett misslyckat EM tävlar hon nu i Sotji med en ny strategi.

Europamästerskapet i konståkning i januari blev ett fiasko för Viktoria Helgesson, som blev 14:e och besegrad av sin lillasyster Joshi. Sedan dess har Viktoria ändrat i sitt fria program.

– Jag har gjort lite ändringar i programmet och det känns mycket bättre nu. Jag har kunnat toppa mig och har mer flyt i åkningen, säger hon på plats i Sotji.

Viktoria Helgesson åker till OS med ett något lättare program än vad det var tänkt. Efter EM har hon sänkt svårighetsgraden lite. Slutpoängen kan ändå bli högre eftersom sannolikheten att hon klarar hoppen nu är större.

– Inför EM kände jag inte att det funkade perfekt men jag förstod inte varför. Men efter EM, när vi analyserade det så insåg vi att det var fel i rytmen. När vi ändrade det känns det lättare.

Hon kallade sin prestation under EM för ”det sämsta program hon någonsin gjort”.

– Det är inget jag ältat. Det hände, sen gick jag vidare. Nu ser jag framåt, säger hon.

Det är inte bara EM som varit dåligt för Viktoria Helgesson. Hela säsongen har varit tung efter sjukdomsproblem.

– Jag fick inte till det i början i och med att jag var sjuk. Det påverkade mig mycket. Nu känns det som att jag har en chans att visa vad jag kan.

Men Viktoria Helgesson har ingen placerings-målsättning.

– Jag fokuserar på min egen prestation, jag är här för att göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker, säger hon.

Med sina 25 år är hon bland de äldsta i fältet. Bara fyra av 30 är äldre.

– Det är svårt att säga varför, men det har alltid varit så i konståkning. För min del tror jag att jag kommer att ha svårt att sluta istället!

Trots åldern är det ikväll dags för Viktoria Helgessons OS-debut.

– Nu kan jag bara göra det bästa. Nu ska jag bara prestera för min egen skull.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista