Haley Wickenheiser. Foto: AP/Mark Blinch

Tränaren: Hon är lite som Wayne Gretzky var för herrar

4:36 min

Sex guld och ett silver i VM och fyra OS-medaljer varav två guld. Att säga att Haley Wickenheiser är rutinerad och framgångsrik är sannerligen inte att överdriva. Damhockeyns största profil kan på torsdagen ta sitt tredje OS-guld.

I början av 2000-talet blev hon historisk när hon som första kvinna spelade med ett herrlag, i finska Salamat gjorde hon 22 matcher sedan kom hon till Sverige och Eskilstuna Linden och spelade 21 matcher i division 1. Det var dåvarande lindentränaren Mattias Karlin som såg till att hon kom till Sverige.

– Vi fick nys om att hon ville komma till Sverige och då la vi in en stöt och signade henne. Hennes spelsinne och passningar var på väldigt hög nivå, det var väl på det fysiska hon hade problem, säger Mattias Karlin.

Haley Wickenheiser anses vara en av världens tuffaste damidrottare alla kategorier. Och hennes kontakter med herrhockey inskränker sig inte bara till Norden. Flera gånger har hon faktiskt varit med på Phialadelphia Flyers tryoutläger före NHL-säsongen.

Hon har faktiskt också  varit med i sommar-OS vid ett tillfället. År 2000 i Sydney var hon medlem av det kanadensiska softboll-laget.

– Hon tränar ju tre pass om dagen i stort sett hela tiden, hon körde väldigt mycket extra och grabbarna hade en del att lära av henne, säger Mattias Karlin om hennes tid i Eskilstuna.

Att Haley Wickenheiser spelade i Sverige var ett led i förberedelserna inför OS 2010. Hon ville skaffa sig den rätta hårdheten och rutinen.  Och det var aldrig aktuellt för henne att bli kvar i Sverige.

– Hon ville ha ett år med herrar för att förbereda sig på bästa möjliga sätt. Så hur bra det än hade gått tror jag inte hon hade spelat ett år till för tanken var en säsong.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista