Margaretha Sigfridsson i OS-curlingturneringen i Sotji. Foto: Wong Maye-E/TT

Lag Sigfridsson till final: ”Vi kunde bara hoppas på en miss”

3:59 min

Svenska curlingdamerna är klara för final efter en rysare mot Schweiz. Sverige vann med 7-5 sedan Schweiz med sista sten i sista omgången gjort en grov miss när de hade chans att avgöra.

– Vi kunde bara hoppas på en miss, säger fyran Maria Prytz till Radiosporten.

Lag Margaretha Sigfridsson var favoriter, men spelade nervöst från början och lagen följdes åt till 3-3 inför sjunde omgången. I sjunde tvingades Sverige säkra en poäng och i åttonde gjorde Maria Prytz en miss med sista sten och Schweiz plockade en tvåa. Ledning för Schweiz med 5-4.

Prytz gjorde sedan två riktigt bra stenar i slutet av den nionde omgången som gjorde att Sverige fick en tvåa och ledning med 6-5 inför sista omgången.

Där blev Sverige pressat med många stenar i boet och Schweiz såg ut att kunna plocka en tvåa. Men Prytz lade in bästa sten i sistsa försöket och när Schweiz skipper Mirjam Ott sedan försökte slå bort den svenska stenen för att ta en tvåa och därmed seger missade hon helt. Stenen gick rakt igenom boet och svenska poängstenen räckte till seger.

Mirjan Ott, som förlorade OS-finalen i Turin mot Anette Norbergs lag och som har ett silver även från 2002, får nu spela om OS-bronset.

För det svenska laget som tagit två raka VM-silver väntar nu tredje raka OS-finalen med svenskt deltagande. De två tidigare gångerna har det blivit guld. I finalen väntar Kanada som slog Storbritannien med 6-4.

– En medalj är skönt, men vi ska gå för guld, säger laget unisont.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista