Jönsson och Peterson efter sprintbronset. Foto: TT

Brons till sprintherrarna efter ny "Bradbury"

1:01 min

"Det var kört", sa Radiosportens expert Torgny Mogren. Men så ramlade Tyskland.

– Jag tänkte i sista backen, någon kan ju ramla, jag tänkte även att alla tre där framme kunde ramla, säger Teodor Peterson till Radiosporten efter herrarnas sprintbrons.

Som under semifinalen låg Sverige bra med fram till den femte sträckan i herrarnas lagsprintfinal. Men även denna gång tappade Sverige med Emil Jönsson och Teodor Peterson just i det skedet.

Ryssland, Finland och Tyskland skulle nu slåss om medaljerna.

– Det är kört, sa Radiosportens expert Torgny Mogren i Radiosportens direktsändning om Sveriges pallchanser en bit in på sista sträckan.

Men så ramlade plötsligt Tyskland efter strul i en närkamp med Finland och vägen mot bronset öppnade sig igen för de svenska herrarna, som tog chansen och säkrade den elfte svenska medaljen i detta OS.

Det var Sami Jauhojärvi tog ett skär åt sidan och fällde tysken Tim Tscharnke. Även ryssen Kriukov var inblandad.

Finland gick sedan in som segrare före Ryssland. Norge kom på fjärde plats tätt efter Sverige. Petter Northug snuvad på ännu en medalj alltså.

Detta var andra gången Sverige tog sprintmedalj vid OS i Sotji efter att åkare framför ramlat i slutskedet. På den individuella sprinten tog Emil Jönsson brons efter att tre åkare tappat balansen framför honom i finalen.

– Jag måste varit snäll någon gång och fått ut någon karma, vi hade tur, det är helt galet. Men jag lider också med Tyskland, säger Jönsson till Radiosporten.

– Men vi har ramlat många gånger vi också, så det känns skönt att ha med flytet. Det är en liten symbol för hela svenska truppen. Nu vet man att man kan komma in på upploppet som fyra och bli trea, det löser sig alltid på något sätt, säger Jönsson.

Att ta en medalj efter att konkurrenter ramlat blev en stor grej när australiensaren Steve Bradbury tog guld i short track vid OS 2002.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista