Julia Marty ställs mot klubbkamraten Jenni Asserholt. Foton: TT Collage: SR

Klubbkamrater ställs mot varandra

Jennie Asserholt: "Jag har rätt bra koll på dem"
2:10 min

Sveriges Jennie Asserholt och Schweiz Julia Marty spelar tillsammans i Linköping. I eftermiddag är de lagkaptener i varsitt lag när den olympiska bronsmatchen avgörs.

– Ja, det är lite speciellt. Asserholt är en bra ledare även i Linköping. Det är kul att få mötas, säger Marty.

– Den betyder oerhört mycket. Vi är oerhört glada att vi har kommit till en medaljmatch i OS. Det var det nog ingen som trodde, säger Asserholt.

Sverige var lägst rankat av de sex lagen som var direktkvalificerade inför OS-turneringen och har således överträffat mångas förväntningar när de lyckats ta sig till bronsmatch.

– Jag sa redan före turneringen att Sverige är riktigt bra och att Sverige kan gå långt så vi måste göra vårt bästa, säger Marty till Radiosporten.

Nu väntar Schweiz som spelade jämnt med Finland i gruppspelet och sedan förlorade med knappa 3-1 mot Kanada i semifinalen.

– Jag såg dem mot Finland i gruppspelet och så spelade de ju en jättebra semifinal mot Kanada. Jag spelar ju själv med två av dem i Linköping (tvillingsystrarna Julia och Stephanie Marty) så jag har rätt bra koll. Vi får förvänta oss en ungefär likadan match som den mot Finland. Det gäller att tömma sig helt på krafter.

Vad behöver ni framför allt se upp med?

– Vi ska fokusera på att hålla pucken inom vårt lag och komma in med mycket trafik på mål och fånga upp returerna. Sedan vet vi att de har ganska snabba spelvändningar så det får vi också se upp med.

– Vi behöver komma ut hårt och aggressivt och så hoppas jag att vi har en chans, säger Marty.

Precis som i Sveriges fall så har den schweiziska målvakten Florence Schelling storspelat under OS.

– Hon är väldigt stor så vi får ha en nära henne som skymmer och en ganska hög på retur och en på bortre stolpen och sedan gäller det att få in puckar där.

Efter silvret i Turin och bronset i Vancouver har Sverige tappat och tog sig inte ens till kvartsfinal  i VM i våras.

– Den stora skillnaden är att vi har bestämt oss för att vi inte vill vara där igen. Vi har gjort det här hårda jobbet tillsammans, både fysiskt och mentalt. Och när man får en så här tuff resa tror jag att man går starkare tillsammans som lag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".