Foto: Jae C. Hong / AP

Amerikanska först att ta medalj i både vinter- och sommar-OS

Bytet från friidrott till bob hjälpte inte - Lolo Jones blev än en gång utan olympisk medalj. I stället fick hon se sin lagkamrat Lauryn Williams skriva historia.

– Hon är som Jesse Owens, säger Jones.

Två gånger om har Lolo Jones varit snubblande nära att ta en OS-medalj på 100 meter häck. Nu skulle bob-banan i Sotji bli platsen där den 31-åriga amerikanskan skulle få sin efterlängtade medalj.

Men, Jones och piloten Jazmine Fenlator slutade inte bättre än elva när damernas tvåmannabob avgjordes på onsdagskvällen.

I stället fick de se lagkamraterna Lauryn Williams och Elana Meyers ta silver och Jamie Greubel och Aja Evans brons.

Williams, som vann guld med det amerikanska laget på 4x100 m i London 2012 och tog individuellt silver på 100 meter i Aten 2004, blev därmed första kvinna från USA att ta medalj i både sommar- och vinter-OS.

– Jag är så lycklig, alla kämpade så hårt. Det känns som om jag är i närvaron av Jesse Owens. När jag såg Lauryn Williams kliva ur boben blev jag så otroligt känslosam. Hon skrev just historia, säger Lolo Jones, som var den som övertalade Williams att börja med bob efter friidrotten.

– Jag vet att jag rekryterade henne, men jag vill inte ta åt mig äran. Hon skulle ha hittat den här sporten hur som helst. Hennes öde var att skriva historia i kväll, säger Jones.

Guldet vanns av Kaillie Humphries och Heather Moyse, Kanada.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista