Sotji dag tio

3:22 min

Bara helt kort så ni inte missar det: Darya Domracheva heter hon, spelens mest framgångsrika idrottare som tog sitt tredje guld i går, men hon ingår liksom inte i den där inofficiella överenskommelsen kring vilka länder och idrottare vi talar stort om, särskilt inte ett år då Sverige inte ens har några deltagare i kvinnornas skidskytte.

Sen erkänner jag, att jag på ett ofint vis i alla hast har försökt att ta reda på om Darya Domracheva är lierad med Vitrysslands diktatorliknande president, Lukasjenko men hittade ingenting. Att hon inte kan vara en kritisk röst det tar jag för givet särskilt som Lukasjenko syns här och ivrigt hejar.

En kulturpersonlighet som däremot sitter djupt nedsjunken i maktens knä i detta fall Putins, är filmregissören Nikita Michalkov. Hans glada nuna möter mig här och var i Sotji. Han är tillsammans med några andra hjältar OS:s ambassadör och med andra ord är risken för att han skulle vända sin filmkamera mot missförhållandena inom Ryssland obefintliga, vilket är sorgligt med tanke på hur hans geniala Brända av solen berättade om Stalinterrorn. Men nån ny film om det krypande förtrycket som många känner i Ryssland, den får nån annan göra.

Det är bekvämt i sitta maktens knä och att det gjort Michalkov till en sämre konstnär är ju bara trösterikt för oss som tror att ett oberoende kulturliv är bra för kulturen. Men idrotten den kan inte längre vara oberoende, tillhör man idrottens jetset som tex manlig hockeyspelare är man ändå extremt lite fri vad gäller sponsoravtal som styr kläderna du bär, bilen du kör och i viss mån, uttalandena du gör. Men är du här och tävlar i någon mindre publik idrott säg damhockey så är du än mer beroende av ekonomin i form av stöd eller stipendier, ett fakta som tom skapat sprickor inom laget när vissa blir utvalda andra inte.

USA har sin enorma collegetradition för idrott att falla tillbaka på, ett system där du om du är framstående även i rätt obskyra idrotter som säg skridsko kan få stipendier som finansierar dina studier bara du levererar på idrottsbanan. Och colleget tjänar också pengar eftersom tävlingarna skolorna emellan både säljer ut arenor och ger höga tv-tittarsiffror och prestige till skolan.

  OS är ett otroligt starkt varumärke och dragplåster, på min hotell TV ser jag att även i länder där vintersport inte har en tradition gör man vad man kan fölr att fånga tittare BBC hade en humoristisk men lång förklaring av reglerna i ishockey, New York Times beskrev njutningsfullt straffrundorna i skidskytte och en dansk kollega som gratulerade mig till svenska framgångarna på skidstadion sa att OS drar tittare till sporter som ingen dansk bryr sig om de övriga tre åren. Och jag hör dit. Jag intresserar mig inte ett vitten, för curling 2011,12 och 13 alldeles oavsett VM eller EM. Men nu, curlingstadion är en oas av stillsam spänning och till curlingens lycka gör den sig på TV. Och Darya Domrachevas skidskytte ska vi inte tala om, i min barndom på sextiotalet var skidskytte en fånig kvarleva från militärens inflytande på de olympiak spelen som ingen brydde sig om, idag är skidskyttestadion långt större än skidstadion precis om publikintresset tack vare TV:n.

Så Darya har nog sitt på det torra, om nån nu var orolig.

Det här är Gunnar Bolin i Sotji

Gunnar Bolins OS-krönikor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista