Sotji dag tolv

2:59 min

När jag skriver det här har just 42-åriga tyskan Claudia Pechstein avslutat sitt skridskolopp på 5000 meter. Den tyska nationalhjälten Pechstein som redan har nio olympiska medaljer varav fem guld, fick inte en till att putsa och lägga i vitrinskåpet hemma i Berlin.

42 år blir hon på lördag och utan att ha gjort någon direkt forskning i ämnet så tycker jag mig ändå märka att idrottsmän och kvinnor håller på längre nuförtiden. 40-årige Ole Einar Björndalen skjuter inte bara lika bra som sina yngre skidskyttekollegor, han åker lika fort också, och fick ännu ett guld igår. Teemu Selännä i finska hockeylaget är 44 år, gjorde mål igår och verkar minst lika pigg som sina 20 år yngre kollegor.

Jag blir inte klok på i vilka sporter det funkar att vara på topp upp i fyrtioårsåldern och i vilka inte. Det är klart att sporter där erfarenhet spelar stor roll passar den som varit med ett tag bättre än de rent explosivt, fysiska.

När jag såg Claudia Pechstein glida runt i skridskoovalen tänkte jag på herrarnas 10.000 meter som jag följde på plats i hallen på tisdagen. Det var en något nedtonad stämning, både norrmännen och de bästa ryssarna hade valt att avstå att överhuvudtaget köra, de ville spara sig till lagkappen.

Avstå 10.000 meter under det egna mästerskapet som Skobrev, ryssen gjorde, det är en bild av vad som hänt med de långsammaste, minst tv-mässiga idrotterna: de är inte högprioriterade längre. Särskilt inte som det nästan var klart på förhand att tre holländare skulle ta medaljerna.

Och även jag, långsamhetens främste apostel, det smärtar mig att säga det men jag hade småtråkigt. Har till sist även jag förstörts av alla masstarter..? Och hur var det med Kallas suveräna jagande i lördags? Hade det varit lika outsägligt dramatiskt spännande om hon gått mot klockan och inte jagade ikapp levande personer? Det bär mig emot att säga det, men: Nej, det hade det inte.

Trots det gillar jag inte att man nu diskuterar 10.000 meter skridskos existensberättigande på OS. Tiderna kan svänga, oppurtunismen får inte bli rättesnöret för IOK. Då sitter vi till sist bara med nya märkliga extremsporter som någon tror ska locka unga och annonsörer till de olympiska spelen. Det stora problemet är att ett land har blivit alldeles för dominerande inom skridskoåkningen, Holland. Och när man inte längre lockar tittare då kan man inte heller locka annonsörer och då kommer sporten att självdö och det innan Claudia Pechstein kommit till, vad vi vanliga kallar, pensionsåldern.

Gunnar Bolins OS-krönikor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista