Mats Sundin i Sportextrastudion. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio

Mats Sundin svarade på era frågor

14 min

Inför semifinalrysaren mellan Sverige och Finland stannade Mats Sundin förbi vid Radiosportens studio.  

Så här säger Sundin om det speciella med möten mellan Sverige och Finland?

-Det är lite storbror/lillebror-bråk-situation, skulle jag vilja säga. Lite hatkärlek mellan två grannländer. Ishockey är väldigt viktig för båda de här nationerna. Finland känner sig nog lite som lillebror, just inom ishockeyn, till Sverige. Och det gör ofta att de ofta kanske spelar bättre än det lag de har på pappret.

-Det är ju en klassisk rivalitet. Finland är ett land som alltid spelar bra mot Sverige, ett land som har en fantastisk hockeyklutur.

Känner man även som spelare att möten med Finland är speciella?

-Ja, det gör man faktiskt. Man har mött dem i juniorsammanhang, pojklagssammanhang, från tidig ålder. Det finns en rivalitet där.

-När vi tog oss till final i Turin... Just när det blev Finland i finalen - då blev det ännu viktigare att försöka vinna, just mycket på grund av att det var Finland, tror jag.

En lyssnarfråga: Teemu Selänne är född 1971 och med i OS, du känner inte att du hade kunnat göra samma sak?

-Njae, jag var färdig faktiskt. Rent fysiskt hade jag inte kunnat fortsätta på högsta nivå. Men det är väldigt imponerande att se Teemu som är en fantastisk tävlingsmänniska och ishockeyspelare, men också en lika bra kille vid sidan av isen. Verkligen en ledarfigur för finländsk ishockey.

Klicka på ljudlänken för att höra hela snacket med Mats Sundin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista