Kaj Kunnas, finsk tv-sportkommentator, och Tre Kronors målvakt Henrik Lundqvist. Foton: SR och TT. Collage: SR.

Kaj Kunnas: Vi i Finland älskar att hata Sverige

10 min

På fredag väntar ännu ett klassiskt rivalmötet i ishockey mellan Tre Kronor och Finland. OS-semifinalen i Sotji spås bli jämn och målsnål av den finske tv-sportkommentatorn Kaj Kunnas.

Kaj Kunnas, den finländske tv-sportkommentatorn känd från både finsk och svensk tv, gästade Radiosportens OS-studio inför fredagens OS-semifinal mellan Tre Kronor och Finland.

Och Kunnas beskrev det speciella förhållande som Finland har till sin västra granne, i jämförelse med den man har med Ryssland i öst.

– Vi älskar att hata Sverige, men vi hatar egentligen inte Sverige. Vi ser upp till Sverige, USA och Kanada. Vi ser upp till västvärlden och därför har vi också så mycket svårare att slå Kanada och USA i hockey för då kan vi inte gräva fram det där riktiga hatet, säger Kunnas och tillägger:

– Och missförstå mig rätt nu. Inte hatar Finland Ryssland, men det finns ändå den där speciella känslan som vi får fram i hockey och därför slår vi alltid Ryssland nuförtiden i viktiga matcher.

Styrkeförhållandena mellan Sverige och Finland inför semifinalen, som spelas på fredagen klockan 13.00 svensk tid, beskriver Kaj Kunnas som jämlika.

– Målvakterna är lika bra, (Henrik) Lundqvist och (Tuukka) Rask. Ni har bättre backar, anfallsspelet håller samma klass. Kanske till och med så att när Henrik Sedin, Henrik Zetterberg och Johans Franzén är borta, så har vi kanske lite vassare anfallsspel.

– Det jobbiga med Sverige är att ni inte underskattar oss. Det andra jobbiga är att ni inte ger bort tre mål, som ryssarna gav i går. Lundqvist är för bra. Jag tror på 2-1 åt endera laget, kanske efter förlängning, säger Kunnas som är besviken över spelkvaliteten under herrhockeyturneringen i OS.

– Det har varit många dåliga matcher. Jag tycker inte att intensiteten och kvaliteten har varit vad man borde ha kunnat förvänta sig av världens bästa spelare är med. Jag hoppas att vi får minst tre bra matcher som nu återstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista