Arkivfoto: Scanpix

Datainspektionen vill ha tydligare regler för huliganregister

1:54 min

Efter en utredning som gjordes på regeringens uppdrag kom förslaget att införa ett dataregister över personer som fått tillträdesförbud till idrottsarrangemang. Men datainspektionen är skeptiska till hur det skulle fungera.

Idag har datainspektionen yttrat sig och är överlag positiv till det utredningen kommit fram till, men det finns ett antal punkter i förslaget som måste förtydligas och förbättras.

Datainspektionens general direktör Kristina Svahn-Starrsjö anser att lagförslaget bör ha tydligare regler kring den praktiska hanteringen av uppgifterna i registret. Eftersom integritets känsliga uppgifter kommer att hanteras av både polis och klubbar. Klubbarna förväntas inte ha samma kompetens kring dataskydds lagstiftningen eller informations säkerhet som polisen.

Kristina Svahn Starrsjö förstår inte varför hela beslutet om tillträdesförbudet behöver ingå i registret. Som jämförelse kan sägas att polisens belastningsregister inte innehåller domar utan enbart vissa uppgifter från domarna.

Hon tycker också att rikspolisstyrelsen som ansvarar för registret ska samråda med datainspektionen då It-systemet för registret utvecklas så att man redan från början bygger in integritets skyddande funktioner i systemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista