Foto: Jae C. Hong / AP

Reportage: Femte olympiern att ta sommar- och vintermedalj

4:18 min

Lauryn Williams från USA var ett åk från att bli historisk som den första kvinnan att vinna OS-guld i både sommar - å vinter-OS. Först i friidrott -  nu i bob.

I en tävling där allt fokus inför låg på häckstjärnan å Susanna Kallurs motståndare Lolo Jones. Som aldrig lyckats ta en OS-medalj på 100 meter häck.

Men Lolo Jones missad medalj ännu en gång å blev elva, mycket eftersom hon inte fick åka med USA:s bästa pilot. Det var istället Lauryn Williams som fick bli bromsare i den amerikanska förstauppställningen.

Lauryn Williams har en olympisk medalj redan från Aten 2004. Året efter, på VM, kom Lauryn Williams stora stund med VM-guld på 100 meter.

I London tog Lauryn Williams guld i stafett. Sen började hon med bob. Läget var exakt som för Ludmila Engquist.

Ingen kvinna har någonsin tagit guld i både sommar- och vinter-OS. Men amerikanen Eddie Eagan har det. Han vann guld i boxning 1920 å guld i bob 1932.

Det finns fler med medaljer från både sommar- och vinterspel. Kanadas Clara Hughes var den första att vinna fler än en medalj i både sommar- OCH vinter-OS. I cykel 1996 å i skridsko 2002, 2006 å 2010.

Norges Jacob Tullin Thams vann guld i backhoppning 1924 å silver i segling 1936.

Christa Luding-Rothenburger tog medalj i skridsko 1984, 1988 och 1992, och under den perioden hann hon också med en silvermedalj i cykel 1988.

Nu är de fem i denna unika skara multikompetenta medaljörer. Lauryn Williams är med i klubben nu också. Länge såg hon ut att bli den första kvinnan att vinna guld i både sommar- och vinter-OS. En dröm som aldrig gick i uppfyllelse för Ludmila Engquist. Lauryn Williams å Elana Meyers ledde inför det avslutande åket. Men där förlolade dom guldet.

Men det blev silver för Lauryn Williams, den femte olympiern någonsin att ta medalj under både sommar- och vinter-OS

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sveigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista