Foto: TT/Timo Jaakonaho

Därför unnar jag Selänne ett OS-guld

4:50 min

2006, Turin. Tre Kronor besegrar Finland i OS-finalen med 3-2 i vad som Teemu Selänne trodde var sista chansen att vinna ett OS-guld. Han grät i intervjuzonen efteråt.

Turin 2006 borde ha varit den finske stjärnforwarden Teemu Selännes sista chans att vinna ett OS-guld med sitt Finland. Men åtta år senare är han bara en seger från en ny final. Och en absolut sista chans till det efterlängtade OS-guldet.

Problemet? Den enskilt största anledningen bakom Finlands finalförlust i Turin, svensk målvakten Henrik Lundqvist, står återigen mellan den nu 43-årige Selänne och det hägrande OS-guldet.

Jag hoppas givetvis att Tre Kronor slår ut Finland, men visst unnar jag samtidigt att Teemu Selänne (som har fått spela i Finlands förstakedja detta OS och gjort två mål och två assist) det där OS-guldet som förbyttes i silvertårar 2006 i Italien.

I ljudklippet ovan kan du höra hur det lät i Radiosportens OS-sändning från finalen i Turin, varvat med kommentater från Teemu Selänne och Henrik Lundqvist. Nu när de möts igen, åtta år senare i Sotji.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista