Foto: AP Photo/Lee Jin-man)

Sachenbacher – den forna stafettdrottningen

3:27 min

Nu 33-åriga skidskytten Evi Sachenbacher-Stehle samlade ända tills hon var 31 år mycket fina meriter som längdskidåkare.

Bland annat vann hon OS-guldet i teamsprint i Vancouver före Sveriges par Charlotte Kalla och Anna Haag.

Sachenbacher blev också OS-mästare i den ”stora” stafetten redan i Salt Lake City 2002. I Val di Fiemme 2003 var hon med och tog guld i VM-stafetten.

2005 gifte hon sig och lade till makens namn Stehle. Som längdskidåkare var kännetecknet alltid hennes lätta, dansanta stil och, oftast, en personlig rosafärgad mössa.

En dag före invigningen av Turin-OS 2006 mättes alltför höga blodvärden upp hos Sachenbacher-Stehle. Då belades hon med fem dagars startförbud, innan värdena hade sänkts till en mer normal nivå.

Det är dock ingen dopningsförbrytelse, utan ett tävlingsförbud som finns av hälsoskäl.

Som skidskytt blev hon redan ifjol sexa som bäst i världscupen, i för-OS i Sotji.

Häromdagen skrällde hon genom att bli fyra i masstarten här i Sotji-OS, slagen i spurtstrid om bronset. Men det mest remarkabla då var att hon satte alla 20 skott i skjutningarna. Det är ju en insats som normalt inte alls har med prestationshöjande preparat att göra.

Bengt Skött, Sotji

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista