Stockholm 20141011 : Zlatan Ibrahimovic jublar med Sebastian Larsson efter 2-1 i fredagens VM-kval mellan Sverige och Österrike på Friends Arena. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Experten: "Sverige ska till EM"

Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson har inför söndagens EM-kvallottning utsett bästa och värsta möjliga grupp för Sverige.

Vanligtvis inför kvallottningar brukar det vara nervöst och mycket på spel, en tuff lottning kan innebära att Sverige får svårt att nå kommande mästerskap.

Bästa exemplet är kanske senaste VM-kvalet, där Sverige fick se sig besegrade av Tyskland och sedan Portugal, två lag som de flesta lag i Sverige hade fått tufft mot. Jämför med till exempel Schweiz som kom först i grupp med Island, Albanien och Norge just bakom sig.

Men nu har UEFA låtit expandera och EM i Frankrike om två år är en turnering med 24 lag, fyra fler än senast i Polen/Ukraina. Därmed går de två första lagen i varje grupp vidare samt den bästa trean, övriga treor gör upp i play off om de fyra sista platserna.

Det betyder att kvalet borde bli en ganska komfortabel historia för Sverige, såvida vi inte har extrem otur med lottningen kombinerat med ett kraftigt underpresterande i kvalspelet.

Även om vi skulle få min mardrömsgrupp nedan vore det en katastrof utan dess like om Sverige inte ens mäktade med en tredjeplats och play off. Då är Hamréns dagar som förbundskapten räknade.

För en gång skull kan man som svensk få en smak av hur tyskar och italienare måste känna vid kvallottningar. Spelar ingen roll vilka lag vi får, vi ska ändå till EM.

Min drömgrupp:
Ryssland
Norge
Vitryssland
Georgien
Gibraltar

Min mardrömsgrupp:
Tyskland
Turkiet
Montenegro
Island
Kazakstan

Till sist, en önskan om en kvalgrupp skräddarsydd för de svenska fansen. Roliga bortaresor till ställen som det var länge sedan Sverige mötte i tävlingssammanhang. Och så en nykomling i Gibraltar:
Italien
Polen
Skottland
Island
Gibraltar

Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista