Foto: AP Photo/Alessandro Trovati/TT

Hargin största svenskhoppet i slalom

Mattias Hargin: "Formen är god"
2:05 min

Herrarnas slalom, där andraåket avgörs rysk kvällstid i elljus, avslutar den alpina delen av OS. Sverige har, förhoppningsvis, fyra åkare till start.

Fortfarande är det osäkert med Andre Myhrer, men han har teståkt och tyckt att det känts okej. Det mesta tyder alltså på att Myhrer kommer att stå på start. Hur formen är, efter kraschen i Trysil för snart två veckor sedan, är dock osäkert.

Största förhoppningarna får vi ställa på Mattias Hargin. Förutom 18:e platsen i Wengen så har han varit Topp 6 alla tävlingar med andraplatsen i Val d´Isere som det allra bästa. Hargin har själv medaljförhoppningar.

Veteranen Markus Larsson, 35,  gör sitt fjärde olympiska spel. Bäst gick det första gången i Salt Lake City 2002 när han var sjua. 5-7-8 är hans bästa resultat i vinter och med två normalåk så är han med bland dom tio bästa i Sotji.

Axel Bäck fick den sista OS-platsen. Bästa placeringarna i vinterns världscup har varit 14:e, tre gånger om.

Storfavorit är Marcel Hirscher, österrikaren som är regerande världsmästare och världscupvinnare. Tar han OS-guld så blir han historisk. Bara Ingemar Stenmark, Benjamin Raich och Jean-Claude Killy kan visa upp motsvarande titlar samtidigt.

Tysken Felix Neureuther och norrmannen Henrik Kristoffersen är ett par av utmanarna. Giuliano Razzoli, Italien, är regerande olympisk mästare. Men statistiken talar knappast för honom – 17 olika OS-slalom har get 17 olika mästare…

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".