Marcus Hellner och Charlotte Kalla jublar efter stafettgulden i OS. Foto: Foto: Tobias Röstlund/TT.

Förbundskaptenen: 50/50 att Hellner missar femmilen

Guld-snuva? Även Marcus Hellner har åkt på förkylningen som tidigare drabbat skidlandslagets Charlotte Kalla. Nu är risken stor att Hellner missar söndagens femmil i Sotji.

Marcus Hellner har åkt på samma bakslag i OS som Charlotte Kalla. Men känner av "nästäppan" mer och riskerar att missa den avslutande femmilen på söndag.

Förbundskapten Rikard Grip lämnade det oväntade beskedet om Marcus Hellners sjukdom på fredagens pressträff. Hellner har han också valt att bo utanför OS-byn i två nätter för att hitta energin till femmilen. Han ville liksom Kalla få lite lugn och ro och få bättre sömn på hotell Tulip Inn i Roza Chutor, ett tusental meter nedanför OS-byn.

Men till skillnad mot Kalla känner sig Hellner inte i lika bra slag som Kalla inför den avslutande OS-uppgiften. "Känningen i näsan" har satt djupare spår hos Hellner.

– I förmiddags trodde jag på 95 procents chans att Hellner skulle åka femmilen. Men nu bedömer jag chanser till 50-50, säger Grip till TT på fredagskvällen.

Ingen bra känsla
Hellner var ute och tränade lätt på skidor på fredagen. Känslan var enligt Grip inte den bästa.

– Det går lite upp och ner i perioder för Marcus. I bland känner han sig bättre, i bland sämre igen. Vi får helt enkelt vänta till i morgon innan vi vet hur det blir med femmilen.

Alla medaljer för med sig mycket uppmärksamhet och många timmar utanför OS-byn. Inte minst medaljceremonierna nere i Sotji tar sin tid. Det har satt sina spår.

Marcus Hellner har varit på medaljceremonier nere på Medal Plaza i Sotji två gånger. Först efter silvret i skiathlon och sedan efter stafettguldet.

– De kommer hem tio-elva på kvällen och kanske inte somnar förrän två-tre på natten och sover i alla fall inte längre på morgonen utan är inne i ett adrenalinflow. Klart att det sliter, säger Grip.

Inte tagit mediciner
– Jag tror nästäppan bara är en skyddsmekanism på att kroppen behöver återhämta sig.

Enligt Grip har Hellner och Kalla inte tagit några mediciner.

Radiosporten/TT
radiosporten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista